Bekijk het origineel

Stop Onderdijks kan Kampen 14 mln. kosten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stop Onderdijks kan Kampen 14 mln. kosten

2 minuten leestijd

KAMPEN - Als de gemeente Kampen van het ministerie van Landbouw geen toestemming krijgt voor stadsuitbreiding in de polder Het Onderdijks, kan dat de gemeente 14 miljoen euro kosten. Dat blijkt uit de ontheffingsaanvraag die Kampen heeft ingediend in het kader van de Flora- en Faunawet.

Voor de gemeente is het van groot belang dat het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij de bouwplannen goedkeurt. Dat moet toestemming geven voor de werkzaamheden, omdat in het gebied beschermde dier- en plantensoorten zijn aangetroffen.

Niet alleen heeft Kampen de ruimte hard nodig voor nieuwbouw, ook zijn er grote bedragen mee gemoeid. In Het Onderdijks moeten tussen de 1000 en de 1200 woningen komen. Planvorming en ontwikkeling hebben de gemeente inmiddels 1,7 miljoen euro gekost. Daarnaast is voor ruim 13 miljoen euro grond aangekocht voor een hogere prijs dan het markttarief van landbouwgrond. Mogen er uiteindelijk geen woningen in Het Onderdijks gebouwd worden, dan moet Kampen de grond tegen een lager tarief verkopen. Dat verlies zou voor de gemeente nauwelijks op te vangen zijn.

Kampen stelt nu maatregelen voor die de bestaande natuur ontzien en bovendien het verlies aan natuur compenseren. Het ingrijpendst is de compensatie voor weidevogels. Daarvoor wordt bijna 25 hectare buitendijks land gereserveerd aan de Pijperstraat, aan de overkant van de IJssel. Kampen wil dat gebied verkopen aan Staatsbosbeheer, die daar vervolgens een natuurgebied kan inrichten. Een ander gebied bij Het Onderdijks dat aanvankelijk wandelgebied zou worden, blijft nu behouden als rustgebied voor vogels. Om waterdieren zoals de grote en de kleine modderkruiper en de bittervoorn te behouden, laat Kampen de nieuw te graven sloten rond de wijk geschikt maken voor deze diersoorten.

De gemeente dringt er bij het ministerie op aan op korte termijn toestemming voor de bouw te verlenen. Alleen dan kunnen de werkzaamheden nog voor het broedseizoen starten. Wanneer de toestemming langer op zich laat wachten, wordt de start van de bouw alleen maar verder vertraagd. Kampen heeft al een achterstand van ruim een jaar met de uitgifte van bouwkavels.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Stop Onderdijks kan Kampen 14 mln. kosten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken