Bekijk het origineel

Sociaal overleg start in rommelige sfeer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sociaal overleg start in rommelige sfeer

2 minuten leestijd

DELFT (ANP) - De vakcentrales en werkgeversorganisaties hebben vanmorgen overleg gevoerd voor een sociaal akkoord. De bijeenkomst begon in een rommelige en kribbige sfeer.

De werkgevers VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland bleken nog niet helemaal op één lijn te zitten, zeiden de vakbondsvoormannen L. de Waal (FNV) en D. Terpstra (CNV) vanmorgen enigszins triomfantelijk. Na enkele minuten kon het overleg toch worden hervat.

Het is erop of eronder voor de sociale partners. Ze moeten vóór volgende week donderdag een gezamenlijk voorstel hebben waarmee ze kunnen gaan praten met het kabinet. Het overleg in de zogeheten Stichting van de Arbeid begon om halfnegen.

Het zal er vooral om spannen of de vakbeweging bereid is haar looneisen voor volgend jaar te matigen. De werkgevers willen dat de bonden het niveau van de inflatie (2,25 à 2,5 procent) als absolute bovengrens hanteren. Tot nu toe willen de vakcentrales niet verder gaan dan het inflatieniveau als 'oriëntatiepunt' in een akkoord op te nemen.

De werknemersorganisaties willen bovendien dat de topinkomens gelijke tred houden met CAO-afspraken. Dat stuit echter weer op bezwaren van de werkgevers.

MKB-Nederland wil dat minister Hoogervorst van Financiën het Centraal Planbureau (CPB) vraagt opnieuw uit te rekenen wat de verwachte inflatie voor volgend jaar is.

Dat cijfer moet volgens MKB-voorzitter H. de Boer dan in een centraal akkoord worden vastgelegd als de absolute bovengrens tot waar de lonen in 2003 mogen stijgen. De Boer vermoedt dat de inflatie volgend jaar eerder op of onder 2 procent uitkomt dan de percentages 2,25 en 2,5 procent, die momenteel door werkgevers en het kabinet worden gehanteerd.

De MKB-voorzitter deed zijn oproep aan Hoogervorst gisteren in Zeist tijdens het jaarcongres van de Maatschappelijke Ondernemers Groep (MO Groep), de brancheorganisatie voor onder meer de kinderopvang.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Sociaal overleg start in rommelige sfeer

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken