Bekijk het origineel

OPEC gaat overproductie olie beperken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OPEC gaat overproductie olie beperken

2 minuten leestijd

WENEN (RTR) - De OPEC, de Organisatie van Olie Exporterende Landen, gaat haar eigen overproductie aan banden leggen.

Tevens heeft de organisatie besloten haar officiële productiemaximum met ingang van 1 januari te vergroten van 21,7 miljoen tot 23 miljoen vaten (van 159 liter) ruwe olie per dag.

Dat betekent dat de daadwerkelijke productie met 1,5 miljoen à 1,7 miljoen vaten per dag afneemt. Dit heeft de minister van Olie van Koeweit, sjeik Ahmad al-Fahd al-Sabah, gisteren verklaard na afloop van een reguliere OPEC-vergadering in Wenen.

Doordat enkele olielanden eerder gemaakte afspraken niet geheel nakwamen, lag de OPEC-productie de laatste tijd naar schatting 3 miljoen vaten boven het door de organisatie zelf gestelde maximum. Door het overschrijden van de productiehoeveelheid kan de olieprijs dalen, terwijl de OPEC er juist alles aan is gelegen de prijs op peil te houden. Het kartel streeft naar een prijs van tussen de 22 en de 28 dollar.

Dat de olieprijs de laatste tijd ondanks de productieoverschrijding betrekkelijk stabiel is, is onder meer het gevolg van de dreigende inval in Irak door de Verenigde Staten.

Op de Londense termijnmarkt werd olie gisteren duurder. De notering van Brent-olie uit de Noordzee steeg met 11 dollarcent tot 26,36 dollar. Amerikaanse olie ging 19 dollarcent omhoog tot 27,59 dollar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 december 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

OPEC gaat overproductie olie beperken

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 december 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken