Bekijk het origineel

Krekar uitgezet naar Noorwegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Krekar uitgezet naar Noorwegen

3 minuten leestijd

SCHIPHOL (ANP) - De Irakees Mullah Krekar is gisteravond naar Noorwegen uitgezet. De autoriteiten daar hebben hem volgens zijn advocaat mr. B. Miling niet aangehouden. "Hij is op dit moment vrij man."

Krekar was gisteravond onder begeleiding met een speciaal chartervliegtuig vertrokken. De Noorse autoriteiten hadden Nederland verzekerd dat hij in Noorwegen zou worden aangehouden. Krekar zal zich volgens Miling in Noorwegen netjes beschikbaar houden voor justitie.

De advocaten van Krekar probeerden gisteravond op Schiphol nog asiel aan te vragen, om te voorkomen dat hij werd uitgezet. Daar kregen zij geen gelegenheid meer toe, zegt advocate mr. B. Böhler, die contact had met de raadsman van Krekar, mr. V. Koppe. Toen Koppe en een kantoorgenoot weigerden uit het busje te stappen waarin Krekar naar het vliegtuig werd vervoerd, zijn beiden aangehouden. De twee zijn afgelopen nacht voor de hulpofficier van justitie voorgeleid. Böhler was woest. "Ik mag mijn collega's na een paar uur nog steeds niet zien. Dit is echt een schande." De Koninklijke Marechaussee liet de twee Nederlandse advocaten later weer vrij.

Minister Donner van Justitie besloot gisteren de uitleveringsprocedure van Krekar aan Jordanië af te blazen, omdat dit land relevante informatie over dit verzoek niet wenste over te dragen. Het ging daarbij volgens het ministerie van Justitie om het Jordaanse aanhoudingsbevel en de relevante Jordaanse wetsartikelen voor de uitlevering. Jordanië verdenkt Krekar officieel van heroïnehandel.

Donner voorziet dat de rechtbank in Haarlem zonder deze informatie op 23 januari niet zal toestaan dat Krekar mag worden uitgeleverd. Het gevolg zou zijn dat de Irakees op vrije voeten zou komen.

In Noorwegen wordt Krekar verdacht van het opzetten van een militaire organisatie buiten Noorwegen. Omdat de Irakees een Noors vluchtelingenpaspoort heeft, denkt Donner dat de Noren de meeste aanknopingspunten hebben om Krekar te vervolgen. Die zijn er in Nederland zelf niet, meent de bewindsman.

Mullah Krekar, wiens echte naam Fateh Najmeddin Faray is, werd op 12 september op Schiphol gearresteerd. Dat gebeurde tijdens een tussenstop op een vlucht van Teheran naar Oslo.

Krekar leidt de islamitische organisatie "Soldaten van de Islam". Die beweging onderhoudt volgens de Verenigde Staten nauwe banden met het terreurnetwerk al-Qaida van Osama bin Laden. Ook vermoeden de Amerikanen dat de Irakees contacten heeft met de Iraakse leider Saddam Hussein. Donner heeft de uitzetting dan ook met de Verenigde Staten besproken.

Hoewel Krekar sinds 12 september in Nederland vastzat voor de Jordaanse zaak, maakte de Amerikaanse federale recherche FBI van deze gelegenheid gebruik. Onderzoekers van deze dienst hebben de Irakees inmiddels in de extra beveiligde gevangenis in Vught ondervraagd over zijn vermeende banden met al-Qaida en Hussein.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Krekar uitgezet naar Noorwegen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken