Bekijk het origineel

Werkgevers laken staking in Nederlandse havens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Werkgevers laken staking in Nederlandse havens

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De staking in de Nederlandse zeehavens van komende vrijdag heeft geen enkele zin. De angst van de havenwerkers dat door het Europese plan om het werk te liberaliseren, het Port Package, hun banen zullen verdwijnen, is ongegrond. Bovendien treffen de stakers met hun acties onschuldige partijen.

Dat zeiden de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) en de vereniging van ondernemingen in de Rotterdamse haven Deltalinqs gisteren.

Volgens de vakbond FNV Bondgenoten kunnen de zeehavens het werk uitbesteden aan goedkopere en minder gekwalificeerde arbeidskrachten uit bijvoorbeeld de Filipijnen. Bovendien kan het scheepspersoneel een deel van het havenwerk overnemen, meent de organisatie. Zo komt ook de veiligheid in het geding, aldus de vakbond. Ook in zeehavens in Belgiƫ, Frankrijk, Duitsland, Finland, Denemarken, Noorwegen en Groot-Brittanniƫ willen havenwerkers morgen staken.

De directeur van de KVNR, P. van Agtmaal, noemt het echter onzin dat goedkopere krachten het huidige werk zullen overnemen. "Een staking is grote waanzin. Tijdens de onderhandelingen over het Port Package is men de vakbonden op alle mogelijke manieren tegemoetgekomen." De Nederlandse regelgeving op het gebied van werkgelegenheid en sociale voorzieningen beschermt bovendien de havenwerkers voldoende, aldus Van Agtmaal.

Volgens Deltalinqs willen veel bedrijven in de haven van Rotterdam helemaal geen goedkopere, minder gekwalificeerde krachten inhuren. De ondernemingen willen de veiligheid absoluut niet in het geding brengen, zei een woordvoerder. Ook hij verwijst naar de goede Nederlandse regelgeving, waardoor de havenwerkers in zijn ogen erg stevig in hun schoenen staan.

Deltalinqs en de KVNR vinden dat een staking partijen treft die niets aan het Port Package kunnen veranderen. De beslissing over het liberaliseringsplan ligt volgens beide organisaties in Brussel en niet bij de reders en de havenbedrijven. De havenwerkers moeten dus maar in Brussel aankloppen, stellen de organisaties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Werkgevers laken staking in Nederlandse havens

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken