Bekijk het origineel

Kans op borstkanker reden voor abortus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kans op borstkanker reden voor abortus

2 minuten leestijd

DEN HAAG - CDA-kamerlid Ormel wil dat staatssecretaris Ross van Volksgezondheid een stokje steekt voor het aborteren van ongeboren kinderen die een verhoogde kans hebben om later borstkanker te krijgen.

Ormel heeft hierover kamervragen gesteld. Aanleiding is het standpunt van de Vereniging Klinische Genetica Nederland, die vindt dat verzoeken van ouders bij verhoogde kans op borst- en eierstokkanker ingewilligd moeten worden.

Ormel betwijfelt of er sprake is van een noodsituatie als onderzoek bij ongeboren kinderen uitwijst dat er sprake is van erfelijke aanleg voor borst- of eierstokkanker. Via zogeheten prenatale diagnostiek kan dat tegenwoordig worden vastgesteld.

Ongeboren meisjes met een erfelijke aanleg voor borst- of eierstokkanker hebben een verhoogde kans van 50 tot 80 procent dat ze die ziekte op latere leeftijd krijgen. De Vereniging Klinische Genetica Nederland vindt dat ouders die kiezen voor een test zich verplichten de foetus weg te laten halen.

In kamervragen aan staatssecretaris Ross naar aanleiding van het programma "Knevel op zaterdag" stelt Ormel de verdere uitbreiding van de prenatale diagnostiek ter discussie. Hij vraagt of zijn partijgenoot het onderzoek naar erfelijke aanleg voor borst- of eierstokkanker tijdens de zwangerschap gewenst vindt. Ook stelt hij voor de ontwikkelingen op het gebied van de prenatale diagnostiek te betrekken bij de aangekondigde evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap.

Ormel informeert verder nog naar het standpunt van de staatssecretaris over prenatale screening. Haar voorganger, minister Borst, zegde twee jaar geleden toe een visie hierop te ontwikkelen.

"We hollen op dit gebied te vaak achter de feiten aan. Dat dreigt ook nu weer te gebeuren. De Vereniging Klinische Genetica Nederland komt met een standpunt en als we niet uitkijken, wordt het al in de praktijk gebracht voordat we er als kamer over hebben gedebatteerd", zegt Ormel in een toeli chting.

Hij vindt dat bij abortus vanwege verhoogde risico's op het krijgen van een ziekte op latere leeftijd een nieuwe grens wordt overschreden. "Ik kan me voorstellen dat zo'n erfelijke belasting en de ervaringen daarmee voor ouders traumatisch is. Maar de vraag is dan of abortus daarop het goede antwoord is. Ik vind van niet."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Kans op borstkanker reden voor abortus

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 januari 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken