Bekijk het origineel

Krekar zwijgt tegen Noorse ondervragers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Krekar zwijgt tegen Noorse ondervragers

2 minuten leestijd

OSLO (AP) - De vanuit Nederland naar Noorwegen uitgezette mullah Krekar heeft gisteren bij een verhoor door de Noorse veiligheidsdienst (PST) geweigerd vragen te beantwoorden over de mogelijke betrokkenheid van Ansar al-Islam bij terrorisme.

Op advies van zijn Noorse advocaat Brynjar Meling weigerde Krekar, de leider van Ansar al-Islam (De helpers van de islam), in te gaan op betrokkenheid van de groepering bij geweld. In een interview verklaarde Krekar vorige week dat politieke tegenstanders Ansar al-Islam ten onrechte hebben beschuldigd van het onderhouden van banden met al-Qaida en Saddam Hussein.

Krekar zei gisteren niet meer te willen praten met de PST en hoopt binnenkort op een nieuwe hoorzitting voor de Noorse rechter over zijn situatie. Krekar heeft de status van vluchteling, maar de Noorse justitie wil Krekar het land uitzetten. Zijn asielstatus zou moeten worden ingetrokken omdat hij sinds zijn aankomst in Noorwegen in 1991 al verscheidene malen Noord-Irak heeft bezocht, waar hij vandaan komt, en daar dus veilig naar zou kunnen terugkeren.

De Noorse minister van Binnenlandse Zaken Erna Solberg heeft Krekar een bedreiging voor de binnenlandse veiligheid genoemd.

Ansar al-Islam is een anti-Amerikaanse groepering van enkele honderden strijders die in het Koerdische Noord-Irak actief is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 februari 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Krekar zwijgt tegen Noorse ondervragers

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 februari 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken