Bekijk het origineel

Zivkovic nieuwe premier Servië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zivkovic nieuwe premier Servië

3 minuten leestijd

BELGRADO (AP/ANP) - Zoran Zivkovic volgt de vorige week woensdag vermoorde Zoran Djindjic op als premier van Servië. Het parlement gaf gisteren zijn goedkeuring aan de benoeming van Zivkovic.

Van de 250 parlementsleden stemden 128 voor Zivkovic en honderd tegen. Drie onthielden zich van stemming. De overigen waren afwezig. De samenstelling van het kabinet blijft verder grotendeels ongewijzigd.

Zivkovic was een van Djindjic' getrouwen en tot voor kort minister van Binnenlandse Zaken van Joegoslavië. Hij heeft aangekondigd het hervormingsbeleid van zijn voorganger te zullen voortzetten, de strijd aan te zullen gaan met de onderwereld en verdachten van oorlogsmisdaden te laten berechten.

In verband met de moord heeft de Servische politie inmiddels meer dan 750 mensen opgepakt, voornamelijk leden van de misdaadbende Zemun, die tijdens het bewind van president Slobodan Milosevic floreerde dankzij nauwe banden met het regime. Volgens de regering zit de bende achter de moord. Djindjic zou voor de val van Milosevic een deal met de bende hebben gesloten: in ruil voor een vlekkeloze machtswisseling zou Djindjic de bende ongemoeid laten.

Het radiostation B-92 meldde gisteren dat de regering zich opmaakt voor de zuivering van rechtspraak en justitie, waarbij veel aanhangers van Milosevic zijn betrokken. De regering is van plan de voorzitter van het hooggerechtshof en de hoofdaanklager van Servië te schorsen. Aanleiding is de opvallend snelle vrijlating van de man die vorige maand met een vrachtwagen op Djindjic' konvooi inreed. De verdachte is sindsdien spoorloos verdwenen.

Maandagavond werden twee topfiguren van Zemun opgepakt. Het gaat om Dragan Ninkovic, de leider van een Servisch drugskartel, en Zoran Vukojevic, een voormalig politieagent die het criminele pad insloeg.

Ook de Servische popster Ceca, de weduwe van de beruchte krijgsheer Arkan, werd maandag aangehouden. Zij zou belangrijke verdachten onderdak hebben geboden. In een bunker in Ceca's woning vond de politie een voorraad wapens.

Doordat de noodtoestand is uitgeroepen, kan de politie alle verdachten dertig dagen in voorarrest houden. Vier arrestanten hebben zich volgens de regering inmiddels bereid verklaard te getuigen in ruil voor extra bescherming. De leiders van de bende, Milorad "Legija" Lukovic, Dusan Spasojevic en Dejan Milenkovic, zijn nog voortvluchtig.

Met Zivkovic krijgt Servië een premier die net als Djindjic afkoerst op nauwe banden met de EU. Maar anders dan zijn vriend en mentor, die het imago had van een westerse intellectueel, is de 42-jarige Zivkovic vooral een man van het volk.

Zivkovic werd in 1960 in de zuidelijke stad Nis geboren. Daar sloot hij zich in het begin van de jaren '90 aan bij Djindjic' Democratische Partij (DS). Daarmee begon een verhitte strijd van tien jaar tegen het bewind van Milosevic. Al in 1993 beschuldigde Zivkovic hem ervan het toenmalige Joegoslavië in "een jungle" te veranderen.

Terwijl oppositieleiders als Djindjic een veilig heenkomen zochten, bleef de razend populaire Zivkovic tijdens de oorlog in 1999 op zijn post. Het leverde hem een herverkiezing op. Na Milosevic' aftreden werd hij de nummer twee van de DS.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Zivkovic nieuwe premier Servië

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken