Bekijk het origineel

Feike Asma

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Feike Asma

3 minuten leestijd

De organist van de Groote Kerk in Maassluis zet zijn cd-serie voort. Onlangs verscheen "Jaap Kroonenburg speelt Feike Asma 3". In eerste instantie wekt het schijfje wat verwarring. Inderdaad is een aantal bewerkingen van Kroonenburgs voorganger in Maassluis opgenomen. Het betreft dit keer acht bewerkingen over passie- en paasliederen. Daarnaast prijken er echter negen composities van Jan Zwart op de schijf. Tezamen worden die laatste aangeduid als de "Suite Passie en Pasen".

Een beetje verwarrend dus: titel en inhoud van de cd corresponderen niet geheel. Toch is er wat voor de combinatie te zeggen. Organisten die zelf Zwarts muziek spelen, kennen de suite "Passie en Paschen" natuurlijk zoals die al sinds jaar en dag ongewijzigd wordt uitgegeven. Wie bij het beluisteren van de cd de muziek erbij houdt, merkt al snel dat er nogal wat verschillen zijn. Feike Asma speelde tijdens zijn concerten in de lijdenstijd regelmatig Jan Zwarts suite, maar eigenlijk nooit zoals die op papier stond. Hij voegde daar andere composities van zijn leermeester aan toe en harmoniseerde desnoods een aansluitend koraal. Deze versie brengt Jaap Kroonenburg ten gehore. Eigenlijk Jan Zwart gearrangeerd door Feike Asma dus. En daarmee krijgt deze cd iets van een tijdsdocument: zo speelde Feike Asma Jan Zwart.

Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat de bewerking die is uitgegeven als "Fantasie Psalm 66:1" hier te horen is als "Toccata Laat ieders 's Heeren goedheid loven", Psalm 118 dus. De fantasie over "Daar juicht een toon" wordt ingesloten door het grootse "Christus is opgestaan" en het orgellied "U bid ik aan, o macht der liefde" is ingevoegd.

In toon sluit het tweede gedeelte van de cd, met de bewerkingen van Asma, natuurlijk geheel aan bij het eerste. Het booklet verwoordt de verwantschap tussen leermeester en leerling zo: "Zowel Zwart als Asma impr oviseerde en schreef voor de gewone man en vrouw. Een kind kon begrijpen waar het om ging: de melodie duidelijk laten uitkomen en eerbied hebben voor de sfeer die de tekst oproept."

Zwarts en Asma's bewerkingen klinken prima daar op de oude Garrels in Maassluis. Wie oude opnamen ernaast legt, bijvoorbeeld van de Zwart-zonen, hoort dat ook de uitvoering van deze muziek wijzigt. De romantische geaardheid blijft wel overeind. Ook Kroonenburg speelt bijvoorbeeld zijn koralen erg vrij: ze worden in feite tot een romantisch orgelvers. In ieder geval blijft het herkenbaar Feike Asma.

N.a.v. "Jaap Kroonenburg speelt Feike Asma 3"; CD 1732.0316; 12; ook verkrijgbaar via tel. 0180-516757.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Feike Asma

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken