Bekijk het origineel

VS: Compromis rond kernprogram Iran uitgesloten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VS: Compromis rond kernprogram Iran uitgesloten

1 minuut leestijd

WASHINGTON (AP) - De Amerikaanse regering is niet bereid om Iran toe te staan buitenlandse kennis over atoomtechnologie te verwerven in ruil voor extra toezicht op het Iraanse kernenergieprogramma.

Een vooraanstaande medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington heeft dat gisteren verklaard. Iran moet zonder voorwaarden vooraf meewerken aan inspecties van zijn atoomprogramma, aldus de zegsman, die daarmee een Iraans aanbod om tot een compromis te komen naar de prullenbak verwees.

De Verenigde Staten vrezen dat Iran kernwapens zal ontwikkelen met het uranium dat Rusland levert voor de kerncentrale die het land momenteel bouwt in de stad Bushehr. Iran zegt de centrale nodig te hebben voor het opwekken van energie, aangezien de oliebronnen ooit uitgeput zullen raken.

Teheran beschikt echter niet over voldoende kennis op nucleair gebied en heeft de overige landen die zijn aangesloten bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) opgeroepen hun kennis met Iran te delen.

Dinsdag stelde Iran voor om de extra protocollen te ondertekenen die bij het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens (het zogenaamde non-proliferatieverdrag) behoren. Die protocollen voorzien onder meer in extra toezicht op het atoomprogramma. In ruil daarvoor wil het land buitenlandse nucleaire kennis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juni 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

VS: Compromis rond kernprogram Iran uitgesloten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juni 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken