Bekijk het origineel

Van Ardenne vraagt Indonesië om uitleg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Van Ardenne vraagt Indonesië om uitleg

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking zal haar Indonesische ambtgenoot Kwik Kian Gie deze week op het matje roepen over de dubieuze besteding van Nederlands ontwikkelingsgeld voor armlastige scholen.

In een aantal districten in Indonesië moeten scholen ambtenaren omkopen om in aanmerking te komen voor hulp. Ontwikkelingsgeld zou zelfs bij opbod worden "geveild." Dat beweert de onafhankelijke organisatie Indonesia Corruption Watch.

NRC Handelsblad maakte zaterdag melding van smeergelden die scholen moeten betalen aan corrupte regeringsambtenaren willen zij kans maken op Nederlandse hulpgelden. De corruptiepraktijken zijn gesignaleerd in West-Javaanse district Garut. Een kleine honderd scholen ontvangen daar steun uit het schoolherstelprogramma. De Wereldbank, die de Nederlandse hulpgelden voor de scholen beheert, weet al langer af van de corruptie.

Ons land heeft sinds 1998 ruwweg 42 miljoen euro in het project gestoken. Welk deel daarvan aan de strijkstok is blijven hangen, is moeilijk te schatten. Wel is bekend dat lokale ambtenaren hun zakken vullen door scholen een illegale heffing op te leggen en ze te verplichten opdrachten te plaatsen bij bevriende ondernemers. Een deel van de ontwikkelingsgelden zou daardoor bij de verkeerde scholen terecht komen. Corruptie is in Indonesië een wijd verbreide praktijk.

Minister Van Ardenne brengt deze week een bezoek aan Indonesië. Eerder dit jaar kreeg ze een rapport over mogelijke corruptie met hulpgelden op Borneo. Dat was voor haar aanleiding om de Wereldbank te vragen een onderzoek in te stellen. De jongste berichten zijn nieuw voor de minister. Tijdens haar bezoek zal ze haar collega Kwik Kian Gie hierover aan de hand voelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Van Ardenne vraagt Indonesië om uitleg

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken