Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Pizza verklein kans op kanker"

1 minuut leestijd

ROME (AFP/RTR) - Italiaanse wetenschappers hebben goed nieuws voor pizzaliefhebbers. Wie één of meer pizza's per week eet, verkleint zijn kans op kanker aan slokdarm en ingewanden.

Dat zegt onderzoeker Silvano Gallus in de zondageditie van La Repubblica.

Wetenschappers van het Instituut voor Farmacologie in Milaan onderzochten 8000 Italianen en hun eetgewoonten. Daaruit bleek dat de kansen op mond-, slokdarm- en darmkanker met respectievelijk 34, 59 en 26 procent afnemen door regelmatig pizza te eten. Hun rapport verschijnt in het International Journal of Cancer.

Epidemioloog Carlo la Vecchia denkt dat de werking van pizza nauw samenhangt met de reeds lang bekende goede eigenschappen van tomaten, die rijk zijn aan antioxidanten. Volgens hem is het goed mogelijk dat niet de pizza alleen verantwoordelijk is voor de onderzoeksresultaten.

La Vecchia tekent aan dat pizza ook een kenmerk zou kunnen zijn van een manier van leven en van eetgewoonten, met andere woorden, de Italiaanse versie van het mediterrane dieet.

Dat is rijk aan tomaten, olijfolie, vezels, groenten, fruit, tarwemeel en andere producten die niet industrieel zijn bewerkt. De zelfgemaakte pizza, niet de diepvriesversie, is daar volgens hem een voorbeeld van.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken