Bekijk het origineel

Vochttekort in bodem stijgt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vochttekort in bodem stijgt

2 minuten leestijd

DE BILT (ANP) - In Nederland is gemiddeld een tekort van 126,1 millimeter vocht in de bodem ontstaan door de droogte in grote delen van het land. Het tekort ontstaat doordat er meer water verdampt dan er aan neerslag valt.

Volgens het KNMI in De Bilt gisteren is echter geen sprake van extreme droogte. Het verschil tussen verdamping en neerslag wordt sinds 1911 gemeten. Het jaar 2003 staat in de lijst op de 21e plek.

Het KNMI heeft de verdamping bijgehouden sinds 11 april, de dag nadat de voorlopig laatste substantiële regenperiode was geëindigd. Volgens een woordvoerder van het weerbedrijf kent het Nederlandse klimaat gemiddeld eens in de vijf jaar een droge zomer. "Deze is vergelijkbaar met die in het begin van de jaren negentig."

Voor de landbouw is het volgens de zegsman evenwel op het randje. "Wij hebben in Nederland technieken zoals beregening om oogsten te redden. Maar in landen waar ze dat niet hebben, zou deze droogte al oogsten hebben doen mislukken."

De drinkwatervoorziening komt niet in gevaar. Volgens een woordvoerster zijn de waterbedrijven ingesteld op pieken. Bovendien gebruikt de gemiddelde Nederlander meer water, maar zijn velen met vakantie.

Zie ook pag. 5: "Veel problemen in Europa door droogte".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Vochttekort in bodem stijgt

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken