Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Anglicaanse Kerk zal uiteenvallen"

Evangelicalen eisen ongedaan maken benoeming homoseksueel tot bisschop in VS

2 minuten leestijd

WASHINGTON - De wereldwijde anglicaanse gemeenschap zal "uiteenspatten" als liberale Amerikanen deze maand instemmen met de benoeming van de eerste homoseksuele bisschop. Daarvoor hebben Amerikaanse evangelicalen in een deze week uitgegeven verklaring gewaarschuwd.

In de krachtigste verklaring van hun hand tot nu toe eisen zeven aartsbisschoppen en een groot aantal bisschoppen dat de homoseksuele kanunnik Gene Robinson niet wordt benoemd tot bisschop van New Hampshire. De ondertekenaars vertegenwoordigen samen meer dan de helft van de 75 miljoen leden tellende anglicaanse gemeenschap, aldus het Britse dagblad The Telegraph.

Zij waarschuwen dat, als de generale synode van de Episcopale Kerk Robinsons benoeming ratificeert, zij "gereedstaan om te antwoorden", oftewel: dat een scheuring in de kerk dan onvermijdelijk is.

De generale synode van deze kerk vormt het Amerikaanse equivalent van die van de Church of England. De 74e synode, die van 30 juli tot 8 augustus plaatsheeft in Minneapolis, Minnesota, zal ook stemmen over een resolutie die de ontwikkeling van liturgie├źn voor het inzegenen van homoverbintenissen wil toestaan.

De aartsbisschoppen schrijven dat, als hun vrees bewaarheid wordt, ze een "buitengewone vergadering" zullen samenroepen. Daarop zullen de leiders van meer dan de helft van de 38 anglicaanse kerkprovincies bijeenzijn om te spreken over de "dramatische hergroepering."

Het ultimatum aan de liberale vleugel van de kerk markeert een van de meest cruciale momenten in de geschiedenis van de Anglicaanse Kerk. Het volgt op de succesvolle protestactie van Britse evangelicalen die eerder deze maand leidde tot het ongedaan maken van de benoeming van de homoseksuele kanunnik Jeffrey John tot bisschop van Reading. "Evangelicalen triomferen nu Jeffrey John terugtreedt", zo kopte de conservatieve, tweewekelijkse krant "English Churchman" toen.

De korte, maar krachtige verklaring vormt het sluitstuk van een onverwachtse tweedaagse bijeenkomst van evangelicalen over de hele wereld, in Washington. Tot de deelnemers behoorden onder anderen de aartsbisschop van Nigeria, Peter Akinola, de aartsbisschop van Sydney, Peter Jensen, en dr. Philip Giddings uit Oxford, een van de belangrijkste tegenstanders van Jeffrey John.

Dr. Rowan Williams, aartsbisschop van Canterbury en hoofd van de wereldwijde anglicaanse gemeenschap, is op dit moment op een zevendaagse tour door Ghana, Sierra Leone en Gambia. Deze landen zijn onderdeel van de anglicaanse kerkprovincie West-Afrika, een regio die zich sterk heeft verzet tegen Johns benoeming.

De kerkorde van de Episcopale Kerk schrijft voor dat de benoeming van een bisschop moet worden goedgekeurd, in dit geval door een meerderheid van afgevaardigden en bisschoppen op de generale synode in Minneapolis. De meeste waarnemers verwachten, aldus The Telegraph, dat dit, ondanks de protesten, ook zal gebeuren. Een scheuring lijkt dan onontkoombaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken