Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Mvo noodzaak om te overleven"

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is meer dan een modegril om je bedrijf aanzien te geven. Het is noodzakelijk om je onderneming overeind te houden. Bedrijven die niet duurzaam en verantwoord te werk gaan, zullen uiteindelijk het onderspit delven.

Dat zei Rabobank-voorzitter B. Heemskerk gisteren bij de presentatie van het maatschappelijk jaarverslag.

Verantwoord opereren is eigenlijk louter een aanpak om te kunnen overleven, vindt de Rabobank. De keerzijde daarvan is dat de bank ook alleen geld stopt in duurzame ontwikkelingen waar muziek in zit. "Als je geen winst maakt, houdt het op een gegeven moment op", aldus de voorzitter van de raad van bestuur.

Om meer geld te halen uit duurzame investeringen zal het financiële bedrijf binnenkort nieuwe obligaties uitgeven voor de Rabo Groen Bank. De Rabobank heeft momenteel 1,1 miljard euro in 'groene' projecten gestoken. Daarbij wordt geprofiteerd van de fiscale voordelen die de overheid biedt voor dergelijke beleggingen.

De bank wil zelf meer ideeën bedenken om het belastingvoordeel uit te buiten. "We zoeken nog steeds vernieuwende vormen van groen beleggen. Alles wat vervuiling tegengaat, valt onder de groenregeling." Een voorbeeld daarvan is de investering van de Rabo in een digitaal röntgenapparaat. Daardoor hoeven röntgenfoto's niet meer te worden ontwikkeld en dat levert voordeel op bij de investering.

Daarnaast stelt de bank zich ten doel voorop te lopen in onder meer de biologische landbouw en de handel in emissierechten. De bank heeft zelfs een speciaal onderdeel opgericht dat zich in deze handel zal specialiseren.

De Rabo koopt voor de overheid al uitstootrechten in ontwikkelingslanden, zodat Nederland niet over de schreef gaat bij de productie van koolstofdioxide. Hoewel Heemskerk zegt dat hij verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft, wil hij zeker niet met een opgeheven vingertje rondlopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken