Bekijk het origineel

Mmm mosselen met mineralen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Mmm mosselen met mineralen

Slechts 10 procent van de Nederlandse huishoudens koopt wel eens 'zwart goud'

5 minuten leestijd

Ruim 13 miljoen kilo mosselen is inmiddels de veiling in Yerseke gepasseerd. Een recordhoeveelheid! Nu al twee keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. Dankzij het mooie weer waren de schelpdieren eerder rijp voor consumptie en konden kwekers vroeg beginnen met de aanvoer. Ondanks die positieve berichten koopt slechts 10 procent van de Nederlandse huishoudens wel eens mosselen. Hoe komt dat?

Nederland is dankzij de Waddenzee en de Oosterschelde toonaangevend op het gebied van mosselproductie. Deze twee uiterst vruchtbare gebieden staan garant voor de oogst van een product dat bij de consument in binnen- en buitenland kan rekenen op een groeiende populariteit. In gunstige jaren is Nederland met een jaarlijkse productie van 100 miljoen kilo een van de grootste mosselproducenten van Europa.

Toch koopt slechts 10 procent van de huishoudens -voornamelijk 'jongere ouderen' tot zo'n 40 jaar- wel eens mosselen. Waar ligt dit aan? Vinden we het toch een beetje vreemd deze 'parels uit de zee' levend te moeten kopen? Zijn we bang voor een voedselallergie of voor een opstuwing van het cholesterolgehalte? Of komt het puur door onbekendheid met het product?

Wat de reden ook moge zijn, feit is dat de Zeeuwse mossel van alle visproducten in Nederland het snelst in populariteit toeneemt. Begrijpelijk, want het eten van mosselen is gezond, lekker en brengt veel gezelligheid met zich mee.

De mossel, een schelpdier, leeft in onze kustwateren. Bij de voortplanting van de dieren wordt mosselzaad gevormd, dat zich op de zeebodem vasthecht. Mosselkwekers mogen dit zaad opvissen en op eigen kweekpercelen -met name in de Waddenzee en de Oosterschelde- uitzetten. Daar groeit het zaad in twee tot drie jaar uit tot mosselen, die dan geschikt zijn voor consumptie.

Straatventers

Veel mensen houden vast aan het oude gezegde: mosselen eet je als de r in de maand zit. De spreuk stamt uit de tijd dat de distributie nog moeizaam verliep en er geen gekoeld transport mogelijk was. Straatventers verkochten de mosselen huis aan huis. Bij warm weer in juli en augustus ging dit ten koste van de kwaliteit. Vandaar dat men liever tot september wachtte. Tegenwoordig zijn de Zeeuwse mosselen meestal vanaf half juni te koop. De vangst gaat door tot de tweede helft van april volgend jaar. Dit jaar bleken de mosselen al eind juni een bijzonder hoog vleesgewicht te hebben en van goede kwaliteit te zijn.

Ondanks de grote aanvoer is er nog steeds sprake van mosselschaarste. Tegenvallende zaadvallen en een strikt overheidsbeleid zijn hier de oorzaken van. In de loop van 2003 wordt het huidige visserijbeleid herzien. De mosselsector hoopt op een soepeler wetgeving.

Op basis van de plek waar ze gekweekt worden, kunnen mosselen ingedeeld worden in bodemcultuur- en hangcultuurmosselen. Van de Zeeuwse mosselen behoort 99 procent tot de eerste categorie. Zij groeien dus in banken op de bodem. De hangcultuurmosselen groeien aan touwen. Ze hangen in het water boven de bodem, waardoor ze gemakkelijker aan voedsel kunnen komen. Zij zijn dan ook over het algemeen eerder geschikt voor consumptie dan de bodemmossel en worden voornamelijk aan restaurants verkocht.

De Zeeuwse mossel wordt overigens in vijf maten aangeboden (van groot naar klein): Goudmerk, Jumbo, Imperial, Super en Extra.

Cholesterol

Sommige mensen zijn bang dat ze ziek worden van het eten van mosselen. Die angst is tegenwoordig eigenlijk niet meer terecht. Er worden namelijk ontzettend veel kwaliteitscontroles op kweekgebieden, mosselbedrijven en de schelpdieren zelf uitgevoerd.

Ook de vrees voor een toegenomen cholesterolgehalte in het bloed vanwege het eten van de schelpdieren is niet terecht. Mosselen bevatten slechts 1 procent vet. Dit behoort bovendien tot de onverzadigde vetten. Mosselen bevatten evenveel eiwit als biefstuk en zijn veel rijker aan de mineralen kalk, fosfor en ijzer. Mosselen zijn verder rijk aan seleen en vitaminen en hebben een hoog jodiumgehalte. Per 100 gram bevat een mossel onder andere 10 gram eiwit, 1 gram vet, 2 gram koolhydraten, 250 milligram fosfor, 6 milligram ijzer, 300 milligram natrium, 2 gram vitamine C en 85 gram water. Reden genoeg dus om vaker mosselen op het menu te zetten!

Verse mosselen worden in waterdichte plastic zakken of bakken verpakt. Om ervoor te zorgen dat ze lang vers blijven, wordt er een gasmengsel aan de zak toegevoegd. Dat bestaat voor een groot deel uit zuurstof, waardoor de mosselen lang houdbaar blijven. Daarnaast is de temperatuur van de dieren belangrijk. Nog voordat de mosselen in de plastic zak verdwijnen, worden ze goed gekoeld. Ze gaan dus koud de zak in. Het effect hiervan is dat het schelpdier in een soort winterslaap komt en dus weinig zuurstof nodig heeft. Het is van belang mosselen na aankoop zo koel mogelijk (niet boven de 7 graden) te houden. Bewaar de mosselen nooit in een bak met water en zout, maar altijd onder in de koelkast.

Spoel voor het koken de mosselen even af en loop ze na. Verwijder kapotte schelpen. Tegenwoordig blijven de mosselen in de lekvrije verpakkingen allemaal een beetje open staan en sluiten ze zich pas enkele minuten nadat de zak is geopend. Dit komt omdat het dier ontspannen is in zijn beschermde omgeving. Houd de mossel even onder koud stromend water en geef een tik tegen de schelp. Na een paar minuten sluit de schelp zich. Gebeurt dit niet, gooi de schelp dan weg.

Meer info over mosselen: "Mosseltijd", door Jaap van Rijn, Fontaine uitgevers, ISBN 90 5956 012 4 en "Mosselkookboek", door Florine Boucher, Scepter boekproducties, ISBN 90 72653 10 6

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Mmm mosselen met mineralen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken