Bekijk het origineel

Nederland herdenkt slachtoffers in Korea

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederland herdenkt slachtoffers in Korea

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Minister Kamp van Defensie, een handvol veteranen en acht militairen van het Regiment Van Heutsz herdenken vandaag op twee verschillende plaatsen in Zuid-Korea de Nederlandse slachtoffers van de Korea-oorlog van vijftig jaar geleden.

De eerste ceremonie heeft plaats bij het Nederlandse oorlogsmonument in Heongsong. Voor de kranslegging zijn verder lokale autoriteiten, Koreaanse veteranen en in Zuid-Korea wonende Nederlanders uitgenodigd.

De tweede ceremonie vindt plaats bij het Kolonel Den Ouden-monument in Heongsung. Den Ouden was destijds commandant van de eenheid van het regiment Van Heutsz die was ingedeeld bij het 38e regiment van de tweede Amerikaanse infanteriedivisie (Indianhead). Hij was een van de 123 Nederlandse militairen die in de strijd sneuvelden.

De kolonel verloor op 12 februari 1951 het leven, toen zijn commandopost werd aangevallen door Chinese 'vrijwilligers'. In totaal waren 2000 Nederlandse militairen en zes Nederlandse oorlogsbodems bij de oorlog betrokken. Van de schepen oogstte de torpedobootjager Hr. Ms. Piet Hein roem door in 1952 met zijn kanonnen een vijandelijke trein uit te schakelen. Het schip mocht zich vanaf dat moment lid noemen van de Train Busters Club.

Morgen heeft de internationale herdenking van de Korea-oorlog plaats. De Nederlandse delegatie zal 's ochtends aanwezig zijn bij Panmunjom, waar vijftig jaar geleden de wapenstilstand tussen Noord- en Zuid-Korea werd ondertekend. Morgenmiddag volgt nog een herdenking op de legerbasis Youngsan in Seoul.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Nederland herdenkt slachtoffers in Korea

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken