Bekijk het origineel

Ondanks overheidsmaatregelen minder nieuwbouwwoningen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ondanks overheidsmaatregelen minder nieuwbouwwoningen

2 minuten leestijd

VOORBURG (ANP) - Ondanks alle overheidsmaatregelen om de bouw te helpen zal het aantal nieuw op te leveren huizen dit jaar verder dalen. Die verwachting heeft de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB gisteren bekendgemaakt in de halfjaarlijkse "Thermometer Koopwoningen".

Dit jaar zal het aantal gereedgekomen nieuwe huur- en koopwoningen niet veel boven 60.000 uitkomen. Dat zijn er 6700 minder dan vorig jaar, toen het aantal ook al lager was dan de jaren daarvoor. Voor volgend jaar voorzien de bouwers een verdere daling tot hooguit 55.000 opgeleverde woningen.

Toenmalig staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) had in 2001 een zogeheten Taskforce Woningbouw ingesteld om de bouw op gang te helpen. Die concludeerde dat gemeenten en provincies beter moeten samenwerken en dat de regels moeten afnemen.

Bestemmingsplannen laten volgens de NVB echter nog steeds te weinig woningbouw toe. Bij de gemeenteambtenaren is ook nog steeds te weinig kennis. Daar komt nu bij dat de economie verslechtert.

De bouwers stellen dat ze meer huizen kunnen opleveren als gemeenten de grondprijzen zouden verlagen. De grondprijs vinden ze veel te hoog. De NVB spreekt over een verdrievoudiging sinds 1997. De grondprijs is een voorname kostenpost van nieuwe huizen. Wel zijn de stichtingskosten voor het eerst in jaren gestabiliseerd (op gemiddeld 246.000 euro).

De NVB wil voorlopig wel luxe woningen blijven bouwen. Daar blijft de meeste vraag naar, verwacht de vereniging. Massaal bouwen van goedkopere kleine huizen (zogeheten stewardessenwoningen) vindt de NVB niet zinvol. Dat zou alleen maar tot leegstand leiden.

De vereniging voorspelt dat de verkoopprijzen van bestaande en nieuwe huizen licht blijven stijgen. De gemiddelde verkoopprijs van 206.000 nu zou toenemen tot 216.000 in 2006.

De stijging is minder dan in de afgelopen jaren. Dat komt volgens de NVB door de afwachtende houding van consumenten. In de eerste helft van 2003 werden 4 procent minder nieuwe huizen verkocht en 8 procent minder bestaande woningen dan in dezelfde periode van 2002.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Ondanks overheidsmaatregelen minder nieuwbouwwoningen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken