Bekijk het origineel

Vredesmacht woensdag in Liberia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vredesmacht woensdag in Liberia

2 minuten leestijd

MONROVIA - De eerste militairen van de Nigeriaanse vredesmacht arriveren woensdag in het door oorlog verscheurde Liberia. Dat zei Mohammed ibn Chambas van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) gisteren op de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Nigeria heeft verklaard twee bataljons van in totaal 1300 man naar Liberia te willen sturen. De VS hebben ter ondersteuning van de vredesmacht oorlogsschepen met 4500 mariniers aan boord richting Liberia gestuurd. Het duurt nog zeker een week voordat ze ter plaatse zijn.

In Liberia vechten de regering van president Charles Taylor en rebellen van de LURD en Model om de macht. Taylor heeft nog de controle over ongeveer eenvijfde van het land. In de hoofdstad Monrovia zijn de afgelopen dagen weer zware gevechten geleverd. Vooral burgers zijn hierbij omgekomen.

Zaterdag verklaarde president Charles Taylor van Liberia dat de jongste aanvallen van rebellen op de Liberiaanse hoofdstad Monrovia meer dan 1000 mensen het leven hebben gekost.

Taylor sprak tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de nationale feestdag van het West-Afrikaanse land. Hij verklaarde nog eens bereid te zijn af te treden zodra een internationale vredesmacht is gestationeerd in Liberia. Taylor wil de macht dan overdragen aan vice-president Moses Blah of parlementsvoorzitter Nyudueh Morkonmana.

Maar de Amerikaanse troepen die voor de kust van Liberia zijn samengetrokken, gaan pas het land in als er een wapenstilstand is en president Charles Taylor is afgetreden, zo heeft de Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, gisteren benadrukt tegenover de tv-zender Fox News.

Ook president Bush heeft herhaaldelijk gezegd dat de Amerikaanse troepen pas in actie komen in Liberia als Taylor weg is en de rust in het land enigszins is teruggekeerd.

Taylor op zijn beurt lijkt zijn aanwezigheid in het land voorlopig nodig te vinden. "Als ik niet hier zou zijn, zouden er overal in de stad doden liggen", aldus Taylor. Toch wil hij in het belang van zijn land aftreden om een eind te maken aan de internationale sancties en het wapenembargo tegen zijn land.

Alleen al door een mortieraanval op een kerk in Monrovia zijn zaterdag zeker zeven mensen om het leven gekomen.

Tientallen anderen raakten gewond. De toestand van veertien van hen is volgens de autoriteiten kritiek.

Ongeveer 2000 mensen hadden in de protestantse kerk in de hoofdstad hun toevlucht gezocht wegens de bloedige gevechten. Ook op andere plaatsen in en rond Monrovia wordt weer volop gevochten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Vredesmacht woensdag in Liberia

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken