Bekijk het origineel

Braziliës president Lula ligt onder vuur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Braziliës president Lula ligt onder vuur

2 minuten leestijd

RIO DE JANEIRO (AP) - Arbeiders en landloze boeren bezetten landerijen en kraken gebouwen. De werkloosheid bereikt een nieuw hoogtepunt. Ambtenaren bestormen het parlementsgebouw. De begin dit jaar aangetreden Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft een rampweek achter de rug. Zijn wittebroodsweken zijn definitief voorbij.

Een week geleden bezetten 4000 mensen een terrein van autofabrikant Volkswagen aan de rand van Sao Paulo, de grootste stad van Brazilië. Ze weigeren te vertrekken en eisen het land op. Op het terrein heeft zich inmiddels een complete sloppenwijk gevormd. In het centrum volgden andere werklozen dit voorbeeld en namen hun intrek in drie leegstaande gebouwen. Op het platteland hebben landloze boeren in zeker drie staten delen van grote boerderijen bezet. De actievoerders blokkeren snelwegen en dreigen meer land te bezetten

Vervolgens maakte de regering de nieuwe werkloosheidscijfers bekend: 13 procent van de Braziliaanse beroepsbevolking zit nu zonder werk, tegen 10,5 procent bij Lula's aantreden. Dezelfde dag bestormde een menigte ambtenaren het Congres in de hoofdstad Brasilia uit protest tegen Lula's plannen voor hervorming van het pensioenstelsel. De wapenstokken van de oproerpolitie hielden hen tegen.

Het zijn op het eerste gezicht geen taferelen die passen bij de kampioen van de armen die Lula is. Bij zijn aantreden beloofde de ex-metaalarbeider en voormalige vakbondsleider uit Sao Paulo honger en armoede te zullen uitroeien. Dat was zijn eerste prioriteit, zei Lula. Als president heeft hij echter andere zorgen: voorkomen dat buitenlands geld uit het land vertrekt en dat de economie instort. De linkse Lula is gedwongen tot een rechtse economische politiek. Armoedebestrijding en landhervormingen moeten wachten.

Vorige week beloofde Lula hervormingen in de landbouw sneller door te voeren, maar hij zei niets over de bezettingsacties in zijn thuisbasis Sao Paulo. De landlozen op het platteland lijken geen genoegen te nemen met de vage beloftes van de president. Een leider van de Beweging van Landloze Boeren (MST) zei dat hij beschikte over een 'leger' van 23 miljoen Brazilianen, die klaar staan om de confrontatie aan te gaan met de elite van rijke boeren. Lula's woordvoerder wilde alleen kwijt dat dat aantal "absurd is" -Brazilië heeft 175 miljoen inwoners-, maar kon niet zeggen welke maatregelen de regering neemt om de situatie onder controle te krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Braziliës president Lula ligt onder vuur

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken