Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Explosieven moeten 's-Heerenhoek uit"

2 minuten leestijd

DEN HAAG/'s-HEERENHOEK - In tegenstelling tot eerdere besluiten vindt de gemeente Borsele de opslag van springstoffen aan de Heinkenszandseweg in 's-Heerenhoek niet langer toelaatbaar.

Dit bleek gisteren bij een soort kort geding dat de VROM-inspectie voerde bij de Raad van State. Over het veranderde standpunt van de gemeente krijgt aannemingsbedrijf J. Hoondert en Zn. nog een aanschrijving.

De VROM-inspectie dringt al langer op sluiting van de opslag bij Hoondert. Nabij de zeecontainer waarin de explosieven liggen opgeslagen staan drie woningen. Het RIVM heeft onlangs twee keer een negatief veiligheidsadvies uitgebracht. Volgens A. Valkenburg van de VROM-inspectie is bij een calamiteit het risico van dodelijke slachtoffers aanzienlijk.

De belangrijkste reden waarom Borsele van de circa 350 kilo springstoffen af wil is de angst dat de gemeente aansprakelijk wordt gesteld voor de schade van een ontploffing. Volgens Borsele zal de gemeentelijke verzekeringsmaatschappij niet uitkeren omdat de situatie niet veilig is.

Hoondert vindt dat de Raad van State moet ingrijpen omdat het niet om een inhoudelijk veiligheidsargument van de gemeente zou gaan. Borsele wijst naar de negatieve adviezen van het RIVM.

Officieel is de regionale brandweer aangewezen om te adviseren, maar die is hier nog niet voor toegerust. De brandweer heeft de adviserende taak nog maar pas overgenomen van het ministerie van Defensie. Het RIVM meldde de zaak bij de VROM-inspectie.

Hoondert zegt over drie adviezen te beschikken waarin de explosievenopslag juist wel als veilig wordt betiteld. In de nieuwe milieuvergunning van Hoondert is opslag van springstoffen niet meer toegestaan.

Het aannemingsbedrijf werkt onder meer voor de Zeeuwse vestiging van aluminiumproducent Pechiney. De explosieven worden gebruikt om de smeltovens van aangekoekt materiaal te ontdoen. De uitspraak van de Raad van State over het voortbestaan van de opslagplaats volgt over zes weken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken