Bekijk het origineel

Ambulancepersoneel blijft actie voeren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ambulancepersoneel blijft actie voeren

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het personeel van de particuliere ambulancebedrijven blijft actie voeren. Gisteren draaide bijna de helft van de 1400 werknemers zondagsdiensten om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

De particuliere ambulances die meedoen rukken alleen voor spoedgevallen uit. Het CAO-overleg over het gelijktrekken van de arbeidsvoorwaarden tussen het personeel op de particuliere ambulances en die van hun collega's in overheidsdienst zit al maanden in een impasse. De bonden hadden de werkgevers tot gistermorgen halfzeven "de tijd gegeven" het gesprek alsnog aan te gaan.

Bij kantoren van werkgeversorganisatie AZN in Zwolle en ambulancebedrijf Het Witte Kruis in Den Haag stonden gisteren ongeveer 45 ambulancewagens met loeiende sirenes. Zo'n 300 actievoerders overhandigden er petities aan de werkgevers. Ongeveer evenveel werknemers hebben zondagsdiensten gedraaid.

Volgens de werkgeversorganisatie AmbulanceZorg Nederland (AZN) is bij alle particuliere ambulancediensten actie gevoerd. "Alles verloopt netjes en de spoedeisende hulp is tot nu toe niet in het geding geweest", aldus vice-voorzitter H. Groenendijk van AZN.

De werkgevers willen vooral dat de leeftijd voor vervroegd pensioen wordt aangepast. Bijna niemand in de particuliere ambulancezorg weet het werk vol te houden tot zijn 59e jaar, zeggen de bonden. "De overheid heeft niet voor niets bepaald dat het werk op de ambulance fysiek en psychisch zo zwaar is dat werknemers vervroegd moeten kunnen uittreden als ze willen.

De werkgevers vinden dat de bonden te veel eisen op tafel leggen. De AZN stelt dat werkgevers en bonden dankzij "twee jaar constructief overleg" al een groot deel van de arbeidsvoorwaarden hebben gelijkgetrokken. "Over de lonen zijn we het al eens geworden en met de pensioenen en de ziektekosten zij we behoorlijk op streek", aldus vice-voorzitter Groenendijk. De discussie over de vervroegde uittreding wil de AZN voor zich uit schuiven omdat het kabinet juist mensen wil stimuleren langer door te werken. Groenendijk: "Prepensioen wordt duurder. Het is dan ook waarschijnlijker dat de uittredingsleeftijd van het personeel op de overheidsambulances omhooggaat dan die van werknemers bij particuliere bedrijven omlaag." AZN wil op 11 september weer om tafel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Ambulancepersoneel blijft actie voeren

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken