Bekijk het origineel

Bedelverbod slecht voor straatkrantverkoper

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bedelverbod slecht voor straatkrantverkoper

1 minuut leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Het bedelverbod dat sinds 1 juni in Rotterdam van kracht is, zaait verwarring onder de verkopers van het Straatmagazine.

Dat blijkt na rondvraag onder daklozen en betrokkenen.

Het bedelverbod is ingesteld in acht gemeentelijke gebieden, waaronder het centrum en de Kop van Zuid. Hoewel de algemene plaatselijke verordening (APV) duidelijk bepaalt dat straatmuzikanten en straatkrantverkopers niet onder dit bedelverbod vallen, ondervinden de straatkrantverkopers wel hinder van het verbod, aldus de hoofdredacteur van het Straatmagazine, Sander de Kramer.

"Veel bedelaars doen zich nu voor als Straatmagazine-verkoper terwijl ze gewoon foldertjes proberen te verpatsen. Bovendien gedragen ze zich opdringerig, waardoor onze verkopers in een slecht daglicht komen te staan." Een straatkrantverkoper beschikt over een identificatiepasje en koopt de kranten in voor de helft van de verkoopprijs.

Niet alle straatkrantverkopers zijn negatief over het verbod. Een venter die zichzelf Blackie, de zingende straatkrantverkoper noemt, is zelfs te spreken over de nieuwe maatregel. "Nu de bedelaars uit het centrum zijn, kopen mensen sneller een krantje bij mij."

Volgens een woordvoerder van het Centrum voor Dienstverlening dat de 4500 Rotterdamse daklozen ondersteunt, is het bedelverbod vooral vanwege juridische redenen ingevoerd. "Overlast is een moeilijk te bewijzen term. Plak er het etiket bedelen op en je kunt al makkelijker iemand verwijderen of arresteren."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bedelverbod slecht voor straatkrantverkoper

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken