Bekijk het origineel

Een goed initiatief

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Een goed initiatief

2 minuten leestijd

Dr. F. H. Barneveld Binkhuysen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie, typeert Prescan als "een goed initiatief." Het tekent in zijn optiek de verschuiving binnen de radiologie van diagnostiek naar preventieve screening. Een ontwikkeling waarbij Nederland zwaar achterloopt. "In Amerika kennen ze dit al vele jaren."

Dat de burger het medisch heft in eigen hand kan nemen, beoordeelt de Amersfoortse radioloog positief. "Ik geef toe dat het wat haaks op het Nederlandse gezondheidszorgsysteem staat, maar daar kun je dan ook vraagtekens bij plaatsen. Onze enige zorg is dat de preventieve screening kwalitatief goed gebeurt."

Leidt het loslaten van het huidige systeem er niet toe dat de kosten de pan uit rijzen?

"Dat zou ik graag gestaafd zien met een kosten-batenanalyse. Als iemand een preventieve screening ondergaat en daaruit blijkt dat hij een klein gezwel in de dikke darm heeft, dan ziet niet alleen z'n levensverwachting er anders uit dan wanneer het gezwel pas wordt ontdekt wanneer het al is uitgezaaid naar de lever. Ook de behandelingskosten zijn veel lager."

Hoe groot is het risico dat hypochondere mensen zich voortdurend willen laten onderzoeken?

"De ervaringen in Amerika hebben geleerd dat dit meevalt. Ik denk wel dat het goed is om een richtlijn te geven voor een redelijke frequentie van preventief onderzoek. Maar je kunt mensen nooit verbieden zich te laten onderzoeken. Als het hier niet kan, rijden ze naar Duitsland of vliegen ze naar Amerika."

Critici voorzien een terugkeer van de klassengezondheidszorg.

"Dat vind ik geen argument. De gemiddelde ziekenfondser gaat op vakantie voor een veelvoud van het geld dat een preventief onderzoek kost. Natuurlijk creëer je een stukje ongelijkheid, maar dat is geen reden om een groot deel van de bevolking de mogelijkheid van preventieve screening te onthouden."

Is in Nederland een soortgelijk initiatief te verwachten?

"Dat verwacht ik zeker. Door meerdere collega's in het land wordt er al over nagedacht."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Een goed initiatief

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken