Bekijk het origineel

Hun Sen ziet zich graag als Cambodja's sterke man

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hun Sen ziet zich graag als Cambodja's sterke man

5 minuten leestijd

PHNOM-PENH - Met een -vrijwel zekere- nieuwe verkiezingsoverwinning heeft de Cambodjaanse premier Hun Sen zijn reputatie versterkt van een van Aziës sluwste leiders - een politieke kameleon met meedogenloze trekjes.

Hun Sen werd geboren als boerenzoon en kreeg zijn opleiding van boeddhistische monniken. Toen de burgeroorlog uitbrak koos hij de zijde van de Rode Khmer, maar na enkele jaren brak hij daarmee en verbond hij zijn lot met dat van de Vietnamezen, die hem een regeringspost gaven nadat zij de Rode Khmer ten val hadden gebracht. Toen zich democratie in Cambodja aandiende, legde Hun Sen zijn communistische ideologie af en mat hij zich een imago aan van nationalist en sterke man.

Sinds 1985, toen hij op 33-jarige leeftijd premier werd, oefent Hun Sen in Cambodja de macht uit; als het niet lukt via de stembus, dan met geweld. In de afgelopen jaren wist hij door slim opereren zijn vroegere copremier Norodom Ranariddh, de Rode Khmer en de Verenigde Naties te overtroeven. Dat hij van schaken houdt, is veelzeggend.

Zijn critici beschuldigen Hun Sen ervan dat hij niets heeft gedaan aan de overal aanwezige corruptie en dat hij functionarissen die de wet overtreden, de hand boven het hoofd houdt. Maar zij moeten ook toegeven dat Hun Sen intelligent is en een harde werker, wat een uitzondering is voor een politicus in Cambodja.

Toen Hun Sens greep op de macht nog niet zo stevig was, vreesden zijn tegenstanders vaak voor hun leven. Oppositieleider Sam Rainsy noemde hem ooit een moordenaar en voor de Amerikaanse senator Mitch McConnel was hij "niets minder dan een paranoïde, kwaadaardige dictator."

Hun Sen maakte zich intussen echter geliefd bij de boeren, die de overgrote meerderheid van de 12,8 miljoen Cambodjanen uitmaken. Overal op het platteland zijn scholen, tempels en wegen naar hem genoemd. "Ik wil mijn land ontwikkelen zoals de andere sterke mannen van Zuidoost-Azië dat hebben gedaan", zei hij tegen zijn biografen. Meer dan eenderde van de Cambodjanen leeft onder de armoedegrens.

Zelf komt Hun Sen uit een arme boerenfamilie in de provincie Kampong Cham, 80 kilometer ten oosten van Phnom-Penh. Voordat hij naar de monniken in de hoofdstad werd gestuurd, werkte hij er als jongetje in de rijstvelden. Op zijn 19e gaf hij gehoor aan een oproep van prins Norodom Sihanouk om de wapens op te nemen tegen de machthebbers die de prins in 1970 met hulp van de Amerikanen hadden afgezet. Hun Sen sloot zich aan bij de enige georganiseerde oppositiegroep, de Rode Khmer, die zich aan de zijde van Sihanouk had geschaard. In de burgeroorlog zou hij een oog kwijtraken.

Hoewel Hun Sen bij de Rode Khmer de rang van regimentscommandant bereikte, zijn er geen aanwijzingen dat hij betrokken is geweest bij de wreedheden van het regime. In 1977, twee jaar voor de val van de Rode Khmer, keerde hij de beweging als een van de eersten de rug toe en week hij uit naar Vietnam. Nadat het Vietnamese leger in 1979 een eind had gemaakt aan het bewind van de Rode Khmer, stelde het in Cambodja een communistische eenpartijregering aan, waarin Hun Sen het ministerie van Buitenlandse Zaken ging leiden.

Nadat hij in 1985 premier was geworden, ging Hun Sen in Parijs over vrede onderhandelen met een verzetscoalitie waarin de aanhangers van Sihanouk en de Rode Khmer zich hadden verenigd. Het proces leidde in 1993 tot verkiezingen onder leiding van de Verenigde Naties. Hun Sens Cambodjaanse Volkspartij eindigde als tweede na de partij Funcinpec onder leiding van Sihanouks zoon prins Norodom Ranariddh. Door met geweld te dreigen, wist Hun Sen zich echter te verzekeren van een plaats in de regering naast Ranariddh.

In 1997 maakte hij zich geheel meester van de macht door Ranariddh in een korte, maar bloedige staatsgreep af te zetten. Enkele van de bekwaamste leiders van Funcinpec werden na arrestatie standrechtelijk geëxecuteerd. De gebeurtenissen maakten Cambodja tot een paria van de wereldgemeenschap, maar gaven Hun Sen de machtspositie om enkele slimme zetten te doen.

Hij dicteerde de voorwaarden waaronder de laatst overgebleven Rode Khmers hun wapens neerlegden en kon zichzelf presenteren als degene die vrede in het land had gebracht. Cambodja's internationale legitimiteit werd snel hersteld met een simpel gebaar - Ranariddh naar Cambodja te laten terugkeren voor de verkiezingen van 1998.

Met een uit elkaar gespeelde en geterroriseerde oppositie won Hun Sen de verkiezingen met gemak. Ranariddh werd als ongevaarlijke kleine partner in de coalitie opgenomen.

Dezelfde harde tactiek gebruikte Hun Sen in de vijf jaar durende onderhandelingen met de Verenigde Naties over berechting van de Rode-Khmerleiders. Hij wees elk compromis van de hand, totdat hij de VN vorige maand had waar hij hen hebben wilde - een tribunaal volgens de Cambodjaanse wet.

Tijdens zijn bewind stapte Hun Sen over op het kapitalisme. Hij trok buitenlandse beleggers en Amerikaanse en Europese confectiebedrijven aan. Tegenwoordig exporteert Cambodja jaarlijks voor 1,3 miljard euro aan kleding. Hun Sen is getrouwd met Bun Rany. Zij hebben drie zoons en drie dochters.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Hun Sen ziet zich graag als Cambodja's sterke man

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken