Bekijk het origineel

Partij Hun Sen wint verkiezingen Cambodja

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Partij Hun Sen wint verkiezingen Cambodja

3 minuten leestijd

PHNOM-PENH - De Cambodjaanse Volkspartij (KPK) van premier Hun Sen heeft volgens onofficiële uitslagen de zondag gehouden parlementsverkiezingen gewonnen, maar is onder de tweederde meerderheid gebleven die nodig is om alleen te kunnen regeren.

Regeringswoordvoerder Khieu Kanharith, die een hoge positie in de KPK bekleedt, zei dat de partij rekent op 73 van de 123 parlementszetels, negen meer dan in het oude parlement. De koningsgezinde partij Funcinpec, de huidige coalitiepartner van de KPK, zou volgens Khieu op 26 zetels uitkomen en de oppositiepartij van Sam Rainsy op 24.

Funcinpec en de oppositiepartij van Sam Rainsy weigeren de door de media en de KPK naar buiten gebrachte uitslagen te accepteren en eisen een onderzoek naar onregelmatigheden. Op een gezamenlijke persconferentie sprak Sam Rainsy de vrees uit dat de kiesraad de door de KPK naar buiten gebrachte uitslagen zal napraten. Prins Norodom Sirivudh van Funcinpec noemde de verkiezingen "onregelmatig en oneerlijk."

"Vertegenwoordigers van onze partij zijn uit stemlokalen gezet, de stembiljetten zijn naar andere plaatsen gebracht zonder dat iemand ervan afwist en in sommige gebieden stond de uitslag al vast", zei Rainsy op een bijeenkomst van zijn partij. "Dat zijn de belangrijkste redenen waarom we de resultaten moeten afkeuren."

De Sam Rainsy Partij had eerder de indruk gewekt haar nederlaag te accepteren door bekend te maken dat de Cambodjaanse Volkspartij volgens haar telling 68 zetels had gehaald, zij zelf 31 zetels en Funcinpec 24 zetels.

Hoewel gezegd is dat de officiële einduitslag pas 8 augustus bekend zal worden gemaakt, zijn de stemmen al wel geteld, bevestigde de kiesraad. Behalve de regeringsgezinde media zijn ook de meeste onafhankelijke waarnemers ervan overtuigd dat Hun Sens partij heeft gewonnen, ook is er volgens hen op de verkiezingen het nodige aan te merken.

Het in de Verenigde Staten gevestigde en door de Amerikaanse regering gefinancierde Internationaal Republikeins Instituut (IRI) was de eerste waarnemer die een oordeel velde over de verkiezingen. Woordvoerster Christine Whitman zei dat deze verkiezingen verbeteringen hadden laten zien ten opzichte van de vorige, maar dat ze niet voldeden aan erkende internationale regels. Waarnemers en partijfunctionarissen zeiden dat ongeveer 5,2 miljoen van de 6,3 miljoen kiezers hun stem hebben uitgebracht en dat veel van de anderen niet konden stemmen omdat registratielijsten te laat waren doorgestuurd of stembureaus op het laatste moment waren verplaatst.

Khieu zei dat de Cambodjaanse Volkspartij met haar 73 zetels kan kiezen met wie zij een coalitie wil vormen. Voor de verkiezingen hebben Funcinpec-leider prins Norodom Ranariddh en Sam Rainsy beide gezegd bereid te zijn met de KPK samen te werken, maar niet als Hun Sen premier blijft.

Sommige waarnemers vrezen met het oog daarop een herhaling van de politieke patstelling en onrust die volgden op de verkiezingen van 1998. Volgens Khieu is er geen reden voor instabiliteit te vrezen. "Als men weigert tot een coalitie toe te treden, blijft de huidige regering gewoon doorregeren", zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Partij Hun Sen wint verkiezingen Cambodja

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken