Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Kennelijk heb ik een echt Naar Buiten-gevoel"

4 minuten leestijd

BARNEVELD - Tegen alle weersverwachtingen in is de gezinsbeurs Naar Buiten in Barneveld gisteren zonnig van start gegaan. Bezoekers werden onthaald op een zomerse dag vol activiteiten, variërend van een show met Zeeuwse trekpaarden tot een zomeravondsamenzang. Voor kinderen was er in de grachten van landgoed De Schaffelaar een race met "supersonische" waterfietsen.

Alleen tijdens de ochtenduren en later in de middag valt er af en toe een bui. Voor de rest mogen de bezoekers van Naar Buiten zeker niet klagen: de zon schijnt volop en de temperatuur blijft aangenaam steken op 23 graden. De weerkaarten stonden er een dag eerder een stuk minder mooi voor. "Gisteren kreeg ik via Vodafoon een sms'je waarin stond dat de neerslagkans 100 procent was", zegt de 16-jarige Anita van der Schoot uit Werkendam. "Het aantal zonuren werd geschat op 0." De scholiere heeft zich niet van een bezoek aan de gezinsbeurs in Barneveld, dit jaar voor de derde keer georganiseerd, laten weerhouden. "Ik zei gisteren dat het wel zou meevallen met de buien." Omhoogkijkend naar een stralend blauwe lucht: "Kennelijk heb ik een echt Naar Buiten-gevoel." Samen met haar vriend Gerrit-Jan Bunt (19) uit Kapel-Avezaath struint ze zo veel mogelijk stands af. Gerrit-Jan: "De moraal van het verhaal is dat je je van weerberichten gewoon niets moet aantrekken."

Net als voorgaande jaren is er op de gezinsbeurs een breed spectrum van activiteiten, shows en optredens. Wie wil, kan de handen flink uit de mouwen steken. Kinderen bouwen vogelkastjes, jongeren krijgen een spoedcursus stratenmaken en ouderen keren terug naar grootmoederstijd en proberen nog eens een wasje uit in een tobbe met stamper.

Op het boerenerf probeert de 10-jarige Jan-Joost Valster uit Barneveld een maïspeller. Hij krijgt hulp van de 70-jarige landbouwer Jan Snitselaar, op de beurs present met enkele antieke dorsmachines. "Heel bijzonder, zo'n oldtimertje", vindt Jan-Joost.

In het tuin-doe-park, waar zo'n tien hoveniers informatie verstrekken over bestrating, beregening en tuinarchitectuur, doen de 20-jarige Evertine Schouten uit Oene en haar vriendin Wilma Veressen (33) uit Vaassen mee aan een wedstrijd tuinieren. Beiden moeten met honderd planten een tuin van 3 bij 5 meter ontwerpen. Na twintig minuten volgt het oordeel van de jury. "Een leuke bezigheid", zegt Wilma na afloop. "Het is wel zweten", vindt Evertine.

Het zijn de activiteiten in de buitenlucht die Naar Buiten volgens Evertine en Wilma anders maken dan Wegwijs, de gezinsbeurs die eveneens door KRB Organisatie wordt verzorgd, maar dan in de overdekte Utrechtse Jaarbeurs. "Wij zijn thuis bezig met de tuin", aldus Wilma. "Het leuke is dat je hier ideeën kunt opdoen. Je hoeft niet alleen geld uit te geven. De entree is al duur genoeg, zeker als je met je gezin komt."

Bij de stands wordt vooral gekeken, al tonen veel kijkers zich ook kopers. Een enkeling blijkt rijker te zijn dan gedacht. Na een bezoek aan taxateur Kool uit Ederveen keert een man met een tevreden blik op zijn gelaat huiswaarts. Zijn prekenbundel, met bijdragen van J. Trigland en C. Claessen, is volgens de antiquair zeker 800 euro waard. Doet Kool goede zaken? "Ik sta hier vooral voor de naamsbekendheid", reageert de boekhandelaar.

"Er hangt mooi spul, maar je moet wel het geld ervoor hebben", zegt de 17-jarige Gerina Blotenburg uit Lunteren bij een stand met dameskleding. Met haar 18-jarige vriendin Jeanet de With uit Driebergen is ze vanmorgen vroeg met de trein naar Barneveld gegaan. Een uur nadat ze de kassa passeerden hebben ze een muzikale aankoop gedaan: beiden hebben een cd van Klaas-Jan Mulder op zak.

De sfeer op de beurs is volgens de vriendinnen goed. "Je bent allemaal een beetje één. Dat geeft mij een veilig gevoel", aldus Jeanet.

Juist de "gemoedelijkheid" maakt Naar Buiten zo bijzonder, vindt woordvoerster Annemarie Olthuis van KRB Organisatie. Over de eerste dag van de beurs is zij goed te spreken. 's Ochtends kwamen er wel veel telefoontjes binnen van mensen buiten de regio. Hoe het weer in Barneveld was. "Het valt gelukkig mee", zegt ze.

Volgens de Werkendamse Anita van der Schoot hoeven bezoekers zich de komende dagen evenmin zorgen te maken. Op het middeleeuws plein, waar ridders van de Compagnie van Brederode uit 1473 hun zwaarden en kruisbogen demonstreren, leest ze voor de zekerheid nog even een sms'je. "De kans op neerslag bedraagt 15 procent. En het aantal verwachte zonuren? Zes. Laten we hopen dat het uitkomt."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken