Bekijk het origineel

Vertrek van Taylor lijkt ophanden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vertrek van Taylor lijkt ophanden

2 minuten leestijd

ACCRA - De eerste groep militairen van een West-Afrikaanse vredesmissie vertrekt maandag naar Liberia. Nadat de eerste troepen van de missie in het land zijn gestationeerd, heeft de Liberiaanse president Charles Taylor drie dagen om zijn land te verlaten.

Dat heeft secretaris Mohamed Ibn Chambas van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) gisteren gezegd. Vertegenwoordigers van Ecowas zijn in de Ghanese hoofdstad Accra bijeen om te overleggen over de toegezegde militaire interventie in Liberia.

Chambas stelde dat een Nigeriaanse troepenmacht van 1500 militairen de voorhoede vormt. In de hooguit drie weken daarna stuurt Ecowas nog eens 2000 soldaten naar Liberia. Die zijn afkomstig uit onder meer Ghana, Mali en Togo.

De Nigeriaanse generaal Festus Okonkwo gaat de missie in Liberia leiden. Hij arriveerde gisteren al met acht andere leden van een verkenningsteam in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Ze bezochten daar onder meer een groot ziekenhuis en verscheidene strategische militaire locaties in de stad.

Taylor zei gisteren voor de nieuwszender CNN dat hij volgende week naar Nigeria vertrekt om daar in ballingschap te leven.

Enkele uren daarna paste hij die verklaring aan. Zijn woordvoerder liet weten dat het tijdstip waarop hij vertrekt afhangt van de besprekingen in Ghana over de toekomst van Liberia.

Taylor had al eerder gesteld dat hij na de komst van een vredesmissie naar Nigeria zal vertrekken.

Twee van de drie Amerikaanse oorlogsschepen die naar Liberia opstomen, komen morgen aan. Nog altijd is niet duidelijk of de ongeveer 2300 Amerikaanse mariniers die zich op de schepen bevinden, ook daadwerkelijk aan land gaan.

Een toestel met hulpgoederen van Artsen zonder Grenzen vertrok vandaag met humanitaire goederen vanuit de Belgische havenstad Oostende naar de Liberiaanse hoofdstad Monrovia.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Vertrek van Taylor lijkt ophanden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken