Bekijk het origineel

Bosnische Serviër Stakic krijgt levenslang

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bosnische Serviër Stakic krijgt levenslang

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De Bosnische Serviër Milomir Stakic is gisteren door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, de zwaarste straf die door het hof kan worden opgelegd.

Het tribunaal achtte de zwaarste aanklacht van volkenmoord niet bewezen, maar verklaarde Stakic wel schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden jegens moslims en Kroaten. Volgens het tribunaal is de maximumstraf niet beperkt tot het zwaarste delict. De straf is overeenkomstig de eis van de aanklagers. Het tribunaal besliste dat Stakic na twintig jaar vrij kan komen.

Stakic, een 41-jarige arts, vestigde in de zomer van 1992 in de omgeving van Prijedor in het noordwesten van Bosnië, een netwerk van kampen met berucht geworden namen als Omarska, Trnopolje en Keraterm. Ze vormden mede aanleiding voor de oprichting van het Joegoslavië-tribunaal. In de kampen werd gemoord, gemarteld en verkracht.De Duitse VN-rechter Wolfgang Schomburg, die het vonnis voorlas, beschreef de "sfeer van angst" en enkele massaslachtingen waarbij soms meer dan honderd moslims of Kroaten in een keer werden vermoord. Volgens een "voorzichtige schatting" van de rechters zijn in de kampen meer dan 1500 mensen gedood.

Het is de derde keer dat het tribunaal een verdachte vrijspreekt van genocide, het zwaarste delict dat voor het hof kan worden aangebracht en het lastigste om te bewijzen. Bij genocide moet een vooropgezette intentie om een etnische groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen door de aanklagers worden aangetoond. In Prijedor was deportatie van de niet-Servische bevolking het oogmerk "en dit kan niet gelijk worden gesteld aan de bedoeling die te vernietigen", aldus het tribunaal.

Aangezien de doodstraf met name voor de West-Europese landen niet acceptabel is, is levenslang de maximumstraf bij de in 1993 en 1994 opgerichte VN-tribunalen. Het Rwanda-tribunaal in Arusha heeft die ook al een paar keer opgelegd. Bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag was de langste straf tot nu toe 46 jaar cel, voor de Bosnisch-Servische generaal Krstic. Die werd bijna twee jaar geleden veroordeeld wegens genocide na de val van Srebrenica. Hij is de enige verdachte tot nu toe die is veroordeeld wegens genocide (volkenmoord), volgens volkenrechtsdeskundigen de zwaarste misdaad in het internationale strafrecht. Zijn hoger beroep loopt nog.

Het tribunaal oordeelde dat Stakic als hoogste bestuurder van Prijedor verantwoordelijk was voor de daar gepleegde misdaden. Zelf beweert Stakic dat hij maar een speelbal was in handen van de toenmalige politieke leiders van de Bosnische Serviërs, maar het hof zei dat zijn taken actief vervulde en maatregelen uitvaardigde om de haat tegen niet-Serviërs te bestendigen en de militaire campagnes om het gebied 'etnische te zuiveren' te ondersteunen.

Stakic zit in detentie sinds hij in maart 2001 door de Servische autoriteiten aan het tribunaal werd uitgeleverd. Tijdens zijn proces zijn 101 getuigen gehoord. Hij heeft evenals de aanklagers twee weken om tegen het vonnis in beroep te gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bosnische Serviër Stakic krijgt levenslang

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken