Bekijk het origineel

Homoseksualiteit beroerde LWF-congres

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Homoseksualiteit beroerde LWF-congres

2 minuten leestijd

WINNIPEG - Het onderwerp homoseksualiteit heeft op de assemblee van de Lutherse Wereldfederatie (LWF) in Winnipeg geleid tot een heftig en emotioneel debat, zozeer zelfs dat een scheuring niet uitgesloten leek.

Dat valt op te maken uit het verslag van dr. B. Plaisier, te lezen op de website van de Samen op Weg-kerken. De SoW-scriba woonde de hoogste vergadering van de lutherse kerken bij als waarnemer-adviseur.

"De Zweedse afgevaardigden wilden het onderwerp per se op de agenda en aan de assemblee hierover een positieve uitspraak ontlokken", schrijft Plaisier. "Het tegendeel werd bereikt. Alle voorstellen die enige opening voor homoseksualiteit bepleitten, belandden in de prullenbak - soms na bittere verwijten van Afrikanen en Aziaten."

Wat overblijft, vervolgt hij, "is een advies aan het bestuur om te onderzoeken of het niet nodig is een studie te maken over seksualiteit en relatievormen. Zelfs het woord "homoseksualiteit" komt in de boodschap van de assemblee niet voor! Dit onderwerp bleek onbespreekbaar. Met de grootste moeite kon voorkomen worden dat de zuidelijke landen de Europeanen en Noord-Amerikanen zouden veroordelen of dat één bepaalde relatievorm door de vergadering zou worden gecanoniseerd. De Zweden bogen het hoofd. Uiteindelijk was het hun niet waard om een scheuring in de LWF te veroorzaken."

De lutherse kerken hebben een grote vrijheid, merkt de SoW-scriba verder op. "Het is hun alleen mogelijk een "gemeenschap" te zijn, door de lidkerken een grote autonomie te geven. Dat is ook noodzakelijk, nu de standpunten steeds meer uit elkaar lopen. In de LWF varieert het van het 'Gekrookte Riet' tot vrijzinnigheid."

De assemblee werd donderdag beëindigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Homoseksualiteit beroerde LWF-congres

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken