Bekijk het origineel

Justitie in Limburg moet kleine zaken laten liggen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Justitie in Limburg moet kleine zaken laten liggen

3 minuten leestijd

MAASTRICHT (ANP) - Bij de politie Limburg-Zuid en het openbaar ministerie in Maastricht blijven steeds meer zaken liggen door het toenemende aantal gevallen van zware criminaliteit. Ook moeten veel onderzoeken voortijdig worden afgesloten.

Dat hebben woordvoerders van het OM en de politie in het zuiden van Limburg gisteren gemeld.

Niet alleen kunnen er per zaak steeds minder rechercheurs worden ingezet, ook komt de politie aan andere zaken niet meer toe, zoals drugszaken, carjacking en inbrekersbendes. Volgens een woordvoerder van de politie staat "het water tot aan de lippen." Zo werken er momenteel vijf rechercheurs aan de moord op het echtpaar Zwakhalen in Sittard. Normaal zouden op zo'n zaak twintig rechercheurs worden gezet.

De afgelopen negen maanden werd de politie geconfronteerd met twintig grote zaken, allemaal zware criminaliteit. Normaal heeft de politie te maken met ongeveer tien zware zaken per jaar. Er is vrijwel geen tijd meer voor middelgrote zaken.

Tot nog toe kon de politie Limburg-Zuid assistentie vragen bij de politie Limburg-Noord, maar die heeft nu zelf haar handen vol aan geweldsdelicten. Daarom hopen zij nu op hulp van korpsen verder weg, zoals Brabant en Gelderland.

De politie Limburg-Zuid kan er niet een grote zaak meer bij hebben, want dan komt ze echt in de problemen, bevestigde een woordvoerder. Ook justitie in Maastricht moet volgens persofficier van justitie A. Rogier meer met minder doen.

De criminaliteit in het zuiden groeit. Bij het OM zijn de laatste maanden juist vijftien mensen, 10 procent van de totale personeelssterkte, vertrokken en er komen er door bezuinigingen geen nieuwe bij. Het aantal voorgeleidingen in Zuid-Limburg steeg sinds 2000 met 50 procent. Voor dit jaar verwacht het OM 900 voorgeleidingen. Daarbij zijn niet de "extreem zware zaken" geteld.

Het OM in Maastricht verwacht wel nog geld uit de zogenoemde veiligheidsenveloppe, extra gelden die door het kabinet ter beschikking worden gesteld. Zekerheid hierover heeft het OM echter niet. Bovendien zal een bijdrage uit Den Haag "wel enige lucht geven, maar het zal zeker niet genoeg zijn", zegt Rogier. De politie hoopt op een andere verdeelsleutel vanuit Den Haag voor de toevoeging van agenten aan korpsen. Maar vóór 2005 verwacht de politie wat dat betreft geen beweging.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei gisteren dat de plannen voor een herziening van het bekostigingsmodel van de politie pas eind 2004 klaar zijn. In 2005 moet dat de eerste effecten opleveren. Het nieuwe systeem gaat na een overgangsperiode definitief in 2007 in.

Op Prinsjesdag wordt bekend hoe de 350 miljoen euro extra geld voor justitie en politie wordt verdeeld. Daarvan gaat 15 procent naar de politie en 85 procent naar justitie. "Maar Zalm heeft net nieuwe bezuinigingen aangekondigd, dus of dat bedrag zo blijft en hoe het verdeeld gaat worden, is nog onzeker", aldus de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Justitie in Limburg moet kleine zaken laten liggen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken