Bekijk het origineel

Informant gebruikt in ontuchtzaak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Informant gebruikt in ontuchtzaak

2 minuten leestijd

's-HERTOGENBOSCH (ANP) - Het openbaar ministerie in 's-Hertogenbosch heeft in een brief aan de rechter-commissaris in 's-Hertogenbosch bevestigd dat het in de Eindhovense ontuchtzaak een informant heeft gebruikt.

Dat zei de advocaat van deze informant K., J. Kuijpers, gisteren. Zijn cliënt is een man uit Weert, die nu ook verdachte in deze zaak is.

Raadsman Kuijpers vermoedde al dat zijn cliënt jarenlang informant van de politie in Eindhoven was. K. vertelde de politie volgens hem over de criminele gebeurtenissen die in het Anne Frankplantsoen in de binnenstad van Eindhoven plaatsvonden. Dat is sinds jaren een gedoogde ontmoetingsplaats van homoseksuelen.

K. heeft er bij de politie nooit een geheim van gemaakt dat hij seks met jongens van zestien jaar of ouder had tegen betaling. Seksueel contact met minderjarigen tegen betaling is verboden en strafbaar, maar dat heeft de politie nooit tegen de cliënt van Kuijpers gezegd, stelt de raadsman.

Als het te bewijzen is dat de politie deze criminele handelingen van K. bewust door de vingers heeft gezien, heeft de politie gebruikgemaakt van een criminele burgerinformant en dat is verboden in Nederland, concludeert Kuijpers. Dat zou volgens hem kunnen leiden tot niet-ontvankelijkheid in het hele Eindhovense ontuchtonderzoek.

De advocaat moet wel hard kunnen maken dat de politie daadwerkelijk op de hoogte was van de illegale activiteiten van de verdachte. Daarom heeft hij in een brief van 2 juli aan de rechter-commissaris in 's-Hertogenbosch verzocht om onder anderen mensen van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE), die verantwoordelijk waren voor het begeleiden van K., te ondervragen.

Het OM in 's-Hertogenbosch wil niet reageren op de kwestie over de informant.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Informant gebruikt in ontuchtzaak

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken