Bekijk het origineel

Baskische jongeren ijveren voor vrijheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Baskische jongeren ijveren voor vrijheid

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Leden van de Baskische jongerenbeweging Segi hebben zaterdagmiddag in Amsterdam iedereen die het horen wilde bijgepraat over de situatie in het Spaanse Baskenland.

De belangstellenden waren vooral mediavertegenwoordigers en een enkele voorbijganger. Mediabelangstelling telt en dus waren de Basken tevreden.

Een tafel met boeken, twee stoelen, een enkele vlag van Segi en een spandoek met de tekst "Vrijheid voor Alexander, Vrijheid voor Baskenland" vormden zaterdag het decor op de Dam. Het spandoek verwees naar Alexander Carregui. De ETA-verdachte wacht in Nederland op uitlevering aan Spanje.

Segi strijdt evenals de Baskische afscheidingsbeweging ETA voor een onafhankelijk Baskenland. Toch wil Segi daarmee niet in één adem worden genoemd. Anders dan de ETA zegt Segi geen geweld te gebruiken om haar doelen te bereiken.

Evenwel keurt Segi het geweld van de ETA niet af. Segi wil pas afstand nemen van het geweld van de ETA als ook het geweld van de Spaanse politie wordt afgezworen, leggen de Basken uit. De ETA is verantwoordelijk voor veel bomaanslagen in Spanje. Anderhalve week geleden raakte daarbij nog een Nederlander ernstig gewond.

Segi en de ETA hebben met elkaar gemeen dat ze beide op de zwarte lijst van terreurorganisaties van de Europese Unie staan. In Amsterdam vond daarom een VVD-gemeenteraadslid dat de activiteiten van Segi verboden moesten worden. Volgens het openbaar ministerie in de hoofdstad kon dat niet, omdat de jongerenbeweging geen strafbare feiten pleegt.

De politie hield de jongeren zaterdag wel in de gaten. Ze waren gewaarschuwd dat de politie tot arrestaties zou overgaan als ze pamfletten zouden uitdelen, maar dat gebeurde niet en dus bleef de politie op afstand.

Segi wil dit weekeinde in Nederland uitleg geven over de situatie in Baskenland om steun te verwerven voor haar standpunten. Zaterdagavond hielden de jongeren nog informatiebijeenkomsten in Amsterdam en Nijmegen.

Gisteravond demonstreerde Segi bij de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Daar wacht Alexander Carregui op zijn uitlevering aan Spanje. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een mislukte bomaanslag in Bilbao in september 2002. Twee ETA-leden kwamen daarbij om het leven. Carregui werd begin juli op Schiphol gearresteerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Baskische jongeren ijveren voor vrijheid

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken