Bekijk het origineel

Schrijver-dichter Wilmink overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Schrijver-dichter Wilmink overleden

2 minuten leestijd

ENSCHEDE - De schrijver en dichter Willem Wilmink is zaterdagavond na een ernstige ziekte in zijn woonplaats Enschede overleden. Hij is 66 jaar geworden.

Wilmink is vooral bekend geworden als schrijver van gedichten, liedjes en cabaretteksten. Maar ook talloze kinderboeken, vertalingen en bewerkingen van literaire teksten, essays en bloemlezingen uit de Nederlandse en de Vlaamse poëzie verschenen van zijn hand. Typerend voor veel van zijn werk is dat hij de grens tussen het schrijven voor de jeugd en voor volwassenen liet vervagen.

Willem Andries Wilmink werd in 1936 geboren in Enschede. Hij groeide er op in een socialistisch milieu. Zijn vader was procuratiehouder in de textiel. Van 1954 tot 1961 studeerde Willem Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. In die tijd publiceerde hij zijn eerste gedichten en cabaretteksten. Tegelijkertijd studeerde hij geschiedenis bij de hoogleraren Romein en Presser. Na zijn studie werd hij docent moderne letterkunde aan het Instituut voor Neerlandistiek van de universiteit. Hij debuteerde in 1966 met de bundel "Brief van een Verkademeisje".

Aanvankelijk -vanaf 1965- publiceerde Wilmink regelmatig essays, prozastukken, gedichten en liedjes in literair tijdschrift Tirade, later ook in Maatstaf en De Revisor. Hij was poëzierecensent van dagblad De Tijd en poëzieredacteur van het tijdschrift Spektator. Vanaf 1978 legde Wilmink zich volledig toe op het schrijven. Hij leverde veel teksten voor televisieprogramma's en cabaretiers. Daarbij vond hij nog gelegenheid voor serieuze wetenschappelijke arbeid: in 1988 promoveerde hij aan de Katholieke Universiteit Brabant op een proefschrift over de poëzie van Hendrik de Vries.

Wilmink ontving talloze prijzen. De eerste was in de zeventiger jaren, de Louis Davids-prijs. In 1983 en 1994 ontving hij de Zilveren Griffel, in 1986 de gouden versie ervan. Ook kreeg hij in 1988 de prestigieuze Theo Thijssen Prijs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Schrijver-dichter Wilmink overleden

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken