Bekijk het origineel

Overleg Sharon en Abbas afgezegd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overleg Sharon en Abbas afgezegd

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AP/AFP) - Israëliërs en Palestijnen hebben gisteren een voor deze week geplande topontmoeting tussen de premiers Ariel Sharon en Mahmou d Abbas afgezegd. De spanningen zijn weer opgelopen nadat de Al-Aqsa Martelaren Brigades hun staakt-het-vuren verbraken en op de Westoever een Israëlische vrouw en haar drie kinderen verwondden.

De Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, liet na de aanslag weten dat het leger niet meer steden op de Westoever aan de Palestijnen zal overdragen voordat de Palestijnse regering gewelddadige groepen ontmantelt. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Shaath, veroordeelde de aanslag, maar voegde eraan toe dat de veiligheidsdiensten van de regering eenvoudigweg nog te zwak zijn om op de Westoever een vuist te maken.

Israël is bezig een 'veiligheidshek' om Palestijnse gebieden te zetten om infiltraties door terroristen te vermijden. Onder Amerikaanse druk overweegt Israël de geplande loop van het hek te wijzigen. Volgens de bestaande plannen zou het hek sommige Palestijnse gebieden diep doorsnijden om enkele grote Joodse nederzettingen op de Westoever te omvatten. Palestijnen zien daarin een poging van de Israëlische regering om de grens van hun toekomstige staat te bepalen nog voordat de onderhandelingen daarover goed en wel zijn begonnen. Ook de Amerikaanse president George Bush stoort zich aan het hek en zijn regering zou bij wijze van straf overwegen Israëlische kredieten te korten, aldus de krant Ha'aretz.

Israëlische zegslieden verklaarden dat een aantal nederzettingen, waaronder de grote nederzetting Ariel, wellicht buiten het hek zal worden gelaten. Het hek zou dan meer de lijn volgen tussen Israël en de Westoever.

Het gesprek tussen Sharon en Abbas dat voor morgen gepland stond, zou hun eerste ontmoeting zijn sinds zij eind vorige maand elk afzonderlijk met Bush spraken. Sharon zegde de ontmoeting af vanwege de beschieting op de Westoever, Abbas voerde onenigheid over de vrijlating van gevangenen als reden aan.

Israël heeft gisteren een lijst met namen gepubliceerd van 342 Palestijnse gevangenen die het land als gebaar van goede wil zal vrijlaten. Op de lijst staan 183 mensen die vastzitten omdat ze lid zijn van extremistische groepen of geweld hebben gebruikt tegen Israël. Honderdnegenendertig anderen op de lijst zitten vast zonder in staat van beschuldiging te zijn gesteld. De eerste groep gevangenen komt morgen vrij, meldden de Israëlische media.

De vrijlating van de gevangenen maakt geen onderdeel uit van het jongste vredesplan voor het Midden-Oosten, de door de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties gesteunde routekaart, maar vormt niettemin een belangrijk geschilpunt. De Palestijnen willen dat Israël alle 7.000 Palestijnen die het gevangen houdt vrijlaat, Israël wil er echter niet meer dan enkele honderden laten gaan. Palestijnen die direct betrokken zijn geweest bij aanslagen, komen in ieder geval niet voor vrijlating in aanmerking.

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Avraham Poraz, heeft gisteren gezegd dat Israël noch de Palestijnen in staat zijn de routekaart volledig uit te voeren. De Palestijnen hebben moeite om gewelddadige groepen te ontmantelen en voor Israël is het momenteel onmogelijk om de uitbreiding van Joodse nederzetting volledig te bevriezen. "Er is dus evenwicht. Niemand komt zijn verplichtingen voor 100 procent na", zei Poraz.

Gisteren heeft het Witte Huis aangekondigd 26 miljoen dollar uit te zullen trekken voor de organisatie voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties, de Unrwa.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Overleg Sharon en Abbas afgezegd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken