Bekijk het origineel

Iran levert geen al-Qaida-verdachten uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Iran levert geen al-Qaida-verdachten uit

3 minuten leestijd

TEHERAN (AP) - Iran levert geen al-Qaida-verdachten uit aan de Verenigde Staten omdat het daarmee niet bevriend is en geen uitleveringsverdrag heeft. Teheran zal ze ook niet ruilen voor leden van de Volksmoedjahedien, een gewapende Iraanse verzetsgroep, die door de Amerikanen gevangen worden gehouden in Irak. Dat heeft regeringswoordvoerder Abollah Ramezanzadeh gisteren gezegd.

VN-vredesoperatie in

Ivoorkust verlengd

NEW YORK (AP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het manda at van de Franse en de West-Afrikaanse vredestroepen in Ivoorkust gisteren met algemene stemmen met een halfjaar verlengd. Ongeveer 4000 Franse en ruim 1200 West-Afrikaanse militairen zien in Ivoorkust toe op een wapenstilstand tussen rebellen die de noordelijke helft van het land in handen hebben en getrouwen van president Gbagbo in het zuiden.

IAEA overlegt

met Iran

TEHERAN (AP) - Een team van drie deskundigen van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) is gisteren in Teheran begonnen aan overleg met Iran over een verdrag dat inspecties van Iraanse atoominstallaties mogelijk moet maken. Dat meldde een woordvoerder van de Iraanse overheid. Iran verklaarde zich ruim drie weken geleden al bereid onder voorwaarden mee te werken aan inspecties.

Gevluchte Tsjetsjenen

mogen stemmen

MOSKOU (AP) - Tsjetsjeense vluchtelingen in Ingoesjetië zullen in staat worden gesteld deel te nemen aan de Tsjetsjeense presidentsverkiezingen van 5 oktober. Dat maakte het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren bekend. De regering in Moskou probeert de verkiezingen te promoten als een belangrijke stap in het vredesproces in Tsjetsjenië. Deelname van de ongeveer 86.000 Tsjetsjenen in Ingoesjetië past in die campagne.

Bomaanslag op

busstation Laos

VIENTIANE (AP) - Bij een bomexplosie op een vol busstation in Vientiane, de hoofdstad van Laos, zijn gisteren tien mensen gewond geraakt, van wie vier ernstig. De bom was volgens getuigen verstopt in een vuilnisbak. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. Van begin 2001 tot begin 2002 werd Vientiane tot negen keer toe opgeschrikt door een bomaanslag. De aanslagen zijn nooit geclaimd en de politie heeft nooit één verdachte opgepakt. Tientallen mensen raakten gewond. Eén vrouw kwam om het leven.

Ontslagen in

Turkse legertop

ISTANBUL (AP) - Het Turkse leger heeft gisteren een nieuwe bevelhebber benoemd voor de luchtmacht en de marine. Hun voorgangers gaan eind augustus met pensioen. Tevens zijn om onduidelijke redenen achttien officiers ontslagen. De hervormingen zijn bekendgemaakt na een vergadering het afgelopen weekeinde van de top van het leger. De media speculeerden dat de achttien zijn ontslagen omdat zij er radicaal islamitische ideeën op nahouden.

Rwandezen gestraft

wegens massamoord

KIGALI (AP) - Een rechtbank in Rwanda heeft een twee jaar durend collectief proces naar aanleiding van de massamoord van 1994 afgerond met de veroordeling van honderd verdachten. Elf mensen zijn tot de doodstraf veroordeeld, 71 verdachten kregen levenslang en 18 verdachten kregen celstraffen van 1 tot 25 jaar; 39 anderen zijn vrijgesproken. Dat meldde gisteren aanklager J. M. Ntete.

Frankrijk houdt

ETA-verdachten vast

PARIJS (AP) - Drie vermoedelijke leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA blijven voorlopig in hechtenis. Dat heeft een Franse rechter besloten. De drie werden vorige week in Frankrijk opgepakt. De verdachten, twee Spanjaarden en een Fransman, zouden deel hebben uitgemaakt van het logistieke netwerk van de ETA in Frankrijk. Dat voorziet de beweging van explosieven en gestolen auto's waarmee over de grens in Spanje aanslagen worden gepleegd. Bij de arrestatie van de drie trof de politie een voorraad wapens aan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Iran levert geen al-Qaida-verdachten uit

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken