Bekijk het origineel

Tweedeling in Rotterdamse winkelstraat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tweedeling in Rotterdamse winkelstraat

3 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De 'verkleuring' van Rotterdam heeft grote gevolgen voor de detailhandel in de stad. Uit onderzoek van adviesbureau Crossnotions blijkt dat er een groeiende tweedeling ontstaat tussen autochtone en allochtone ondernemers. De Maasstad krijgt witte winkelcentra versus gekleurde linten in de oude wijken.

De helft van de Rotterdammers is van niet-Nederlandse afkomst, over vijftien jaar is dat bijna 60 procent. Ze wonen voornamelijk in de wijken rond het stadshart, maar het Centrum voor Onderzoek en Statistiek voorspelde vorige week dat ook andere nog gemengde buurten bijna helemaal zullen verkleuren.

Volgens directeur Erol Poyraz van Crossnotions moet de gemeente een visie ontwikkelen op deze nieuwe realiteit en niet bang zijn voor gettovorming. "Beide groepen zouden elkaar juist uitstekend kunnen aanvullen", denkt hij. "In steden zoals Londen en Parijs is dat al het geval. Het publiek komt op de winkels in het centrum af en kan overlopen naar aangrenzende multiculturele straten."

De allochtone groep blijkt bedrijvig. Rotterdam telt inmiddels ruim 5000 allochtone ondernemers. Het zijn vooral Turken en Surinamers, die in de oude wijken Delfshaven, Feijenoord, Noord en centrum actief zijn. Zij timmeren met supermarkten en kebab- en falafelhuizen flink aan de weg.

Volgens Crossnotions wordt de economische kracht van de allochtone ondernemers onderschat. "Ze hebben vaak vernieuwende producten en formules", zegt Poyraz. "Turkse kebabrestaurants in Duitsland overtreffen McDonald's nu al in omzet. In Rotterdam heeft de etnische fastfoodketen Has inmiddels zijn intrede gedaan."

"De autochtone winkeliers die goed inspelen op de multiculturele samenstelling van de bevolking zijn op de vingers van één hand te tellen", aldus Poyraz. "Het etnische assortiment van een Nederlandse supermarkt is echt om te huilen. Turken gaan liever naar hun eigen winkel', waar ze bijvoorbeeld uit tien soorten fetakaas kunnen kiezen."

Crossnotions vindt dat de gemeente Rotterdam en projectontwikkelaars geen duidelijke visie hebben op de rol die allochtone ondernemers kunnen vervullen. "Hun concentratie overvalt de beleidsmakers. De overheid heeft alleen oog voor problemen en achterstanden, niet voor het potentieel."

Het adviesbureau organiseert in oktober reizen naar Keulen en Parijs om gemeenten, projectontwikkelaars en ondernemers te laten leren van succesvolle projecten op het gebied van multicultureel ondernemerschap. Poyraz denkt dat Rotterdam moet stimuleren dat allochtonen en autochtonen elkaar leren kennen en elkaars winkelgebieden aanvullen. Verder moeten de allochtone winkelzones een eigen culturele identiteit krijgen en zo een toeristische trekpleister worden.

Crossnotions ziet veel potentieel in de kilometerslange winkelstraten Kruiskade-Marconiplein, Binnenweg en Beijerlandselaan-Groene Hilledijk. Kruiskade-Marconiplein is een gebied waar de criminaliteit een paar jaar terug welig tierde, maar dat nu goed draaiende winkels met 120 nationaliteiten telt. De Rabobank ondersteunt de ondernemers bij het ontwikkelen van de straat.

Poyraz ziet in Rotterdam ook kansen voor concentratie in thematische winkelstraten, zoals een Chinatown, een Egyptische bazaar en multiculturele horeca. "Mensen met geld trek je pas als je wat bijzonders te bieden hebt. Niet voor niets is de grootste klacht over de Nederlandse winkelcentra dat het van die eenheidsworsten zijn."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Tweedeling in Rotterdamse winkelstraat

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken