Bekijk het origineel

Dino Bouterse voor krijgsraad Suriname

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dino Bouterse voor krijgsraad Suriname

2 minuten leestijd

PARAMARIBO (ANP) - Dino Bouterse is gisteren voor de Surinaamse krijgsraad verschenen als hoofdverdachte van een geruchtmakende wapendiefstal vorig jaar. Na afloop suggereerde Bouterse dat president Venetiaan meer zou afweten van de diefstal, zonder overigens details te verstrekken.

De zitting is met drie weken verdaagd tot 26 augustus. Bouterse blijft in hechtenis. Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse, zou het brein zijn achter de diefstal van zware wapens uit het depot van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD) in Paramaribo. De diefstal werd in juli vorig jaar gepleegd.

De verdachte wist uit handen van de justitie te blijven totdat hij in juni door de autoriteiten van Curaçao op het vliegtuig naar Paramaribo werd gezet. Hij had geprobeerd met een vervalst paspoort Willemstad binnen te komen.

De zaak dient bij de krijgsraad omdat een medeverdachte een legerofficier is.

Deze militair, Willem B., werd in juni voorlopig op vrije voeten gesteld. Een deel van de gestolen wapens werd met geld van de CIVD bij een andere verdachte, Jochem B., teruggekocht door de vroegere rebellenleider Ronnie Brunswijk, die nu diensten verricht voor de CIVD.

Jochem B. trok enkele weken geleden een eerder afgelegde belastende verklaring tegen Dino Bouterse in. Ook Jochem B., die gisteren als getuige werd gehoord, is tijdelijk op vrije voeten.

Bouterse vindt het jammer dat zijn naam aanvankelijk door Jochem B. is genoemd. "Als ik in zijn plaats was geweest, zou ik hebben gezegd dat het president Venetiaan was", zei Dino Bouterse gisteren na de rechtszitting tegen een journalist. Met zijn uitspraak laadde Bouterse de verdenking op de president. Dat werd in een radiovraaggesprek nog eens versterkt door Jochem B. zelf. Hij sprak over "directe betrokkenheid van de president" bij het nalaten van het arresteren van andere verdachten. Volgens Jochem B. is de zaak tegen Dino Bouterse een "verdraaid verhaal." Hij meent dat "de politiek" een belangrijke rol in het "rechtsgebeuren" speelt en noemt dat "bedenkelijk."

In het vraaggesprek zei Jochem B. dat hij uit angst een voor Bouterse belastende verklaring had afgelegd. Bij zijn arrestatie zou hij met executie zijn bedreigd. Hij gaf niet aan wie hem bedreigde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Dino Bouterse voor krijgsraad Suriname

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken