Bekijk het origineel

Omzet supermarkten stijgt fors

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Omzet supermarkten stijgt fors

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De Nederlandse supermarkten hebben in het eerste halfjaar van 2003 in totaal een omzet geboekt van 13,2 miljard euro. Dat is een stijging met 3,1 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Dat maakte onderzoeksbureau ACNielsen gisteren bekend. Het onderzoeksbureau denkt dat over heel 2003 de omzet in supers met 3 tot 3,5 procent stijgt. Vorige week lekten cijfers uit van onderzoeksbureau GfK over de marktaandelen van Nederlandse supermarkten over het eerste halfjaar. Albert Heijn had over de eerste helft van het jaar een marktaandeel van circa 22,4 procent.

Dat zou neerkomen op een supermarktomzet van bijna 3 miljard euro (2,95 miljard) in het eerste halfjaar.

Laurus had volgens GfK een marktaandeel van 17,7 procent. Daaruit zou blijken dat het concern een omzet genereerde van ruim 2,3 miljard euro (2,34 miljard) euro.

Gistermiddag nabeurs kwam Ahold-dochter Schuitema, eigenaar van C1000, met resultaten over de eerste helft van het jaar. Het bedrijf heeft in het eerste halfjaar bijna eenderde meer nettowinst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Er bleef 22,7 miljoen euro onder de streep over en dat is 30 procent meer dan een jaar eerder.

De omzet klom 9,6 procent tot 1,7 miljard euro. De detailhandelsomzet van Schuitema, waarin ook de inkomsten van zelfstandige C1000-ondernemers is meegenomen, klom 6,8 procent tot 2 miljard euro. Het aantal bij Schuitema aangesloten supermarkten daalde van 492 naar 480 in 2003.

De supermarktketen, waarin Ahold een belang heeft van circa 73 procent, claimt dat het marktaandeel is gestegen van 15,1 procent in 2002 naar 15,8 procent in 2003. Volgens onderzoeksbureau GfK steeg het marktaandeel van de keten echter van 13,8 naar 14,7 procent. De stijging heeft vooral te maken met de aankoop van winkels van A&P.

Schuitema zegt de resultaten flink te hebben verbeterd door betere winstmarges. Er werd dus meer verdiend op de producten die de onderneming verkocht. "Schuitema heeft het eerste halfjaar van 2003 zeer succesvol afgesloten", aldus bestuursvoorzitter J. Brouwer in een verklaring.

Brouwer zegt er alle vertrouwen in te hebben dat de keten deze groei in de tweede helft van 2003 kan vasthouden. Daarom verhoogt de keten de winstverwachting. Het bedrijf verwacht nu tussen de 20 en de 30 procent meer winst te maken dan de 39,3 miljoen euro van vorig jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Omzet supermarkten stijgt fors

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken