Bekijk het origineel

Steun voor sturen militairen naar Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Steun voor sturen militairen naar Irak

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Drie op de vijf Nederlanders steunen het kabinetsbesluit om militairen naar Irak te sturen. Dat blijk uit onderzoek van TNS NIPO dat gisteren is gepubliceerd.

Bijna eenderde wil geen militairen sturen. Mannen staan iets vaker achter de beslissing dan vrouwen. De meeste voorstanders zijn te vinden bij CDA- en VVD-sympathisanten. De helft van de PvdA-stemmers kan zich vinden in het sturen van militairen naar Irak. De aanhang van GroenLinks en SP vormt een uitzondering. Van hen is 42 procent voor uitzending.

Van de ondervraagden denkt 45 procent dat het risico van Nederlandse slachtoffers groot is. Een bijna net zo groot percentage acht die kans klein.

Ruim de helft van de respondenten vindt dat de oorlog in Irak gerechtvaardigd was. Een op de drie Nederlanders geeft te kennen dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië het land niet hadden mogen aanvallen. Iets minder dan 10 procent van de ondervraagden heeft geen mening.

In mei dit jaar vond bijna de helft van de Nederlanders de oorlog gerechtvaardigd.

Ook nadat enquêteurs de duizend ondervraagden hadden voorgelegd dat harde bewijzen voor massavernietigingswapens zijn uitgebleven, blijft een meerderheid van mening dat er een aanleiding was voor het ingrijpen.

Ouderen staan aanzienlijk vaker achter de oorlog dan jongeren. Vooral de aanhang van de VVD heeft geen enkele moeite met het Britse en Amerikaanse ingrijpen. Dit staat in schril contrast met de mening van de achterban van GroenLinks en SP.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Steun voor sturen militairen naar Irak

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken