Bekijk het origineel

Zelfmoordterrorist in Jakarta was ingehuurd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zelfmoordterrorist in Jakarta was ingehuurd

2 minuten leestijd

JAKARTA (AP) - Een man die in de bomauto zat waarmee de aanslag op het Marriott-hotel in Jakarta is gepleegd en die bij de explosie werd onthoofd, was volgens de politie gerekruteerd door Jemaah Islamiyah.

Twee leden van de terreurgroep die in de gevangenis zitten, hebben de man aan de hand van een foto van het hoofd herkend als de 28-jarige, uit Sumatra afkomstige Asmar Latin Sani. Zij zeiden hem te hebben gerekruteerd. Ook een broer heeft Sani herkend.

De twee gedetineerde leden van Jemaah Islamiyah zijn Sardono Siliwangi en Mohammad Rais. Zij zijn in juni aangehouden op beschuldiging van betrokkenheid bij bomaanslagen en roofovervallen op Sumatra, het meest westelijke eiland van Indonesiƫ, zei Erwin Mappaseng, het hoofd van de recherche. Of Asmar speciaal voor de aanslag op het Marriott was ingehuurd liet Mappaseng in het midden.

Gelijkenissen tussen de twee aanslagen wezen er al sterk op dat Jemaah Islamiyah, beschuldigd van de aanslagen van oktober op Bali, ook de aanslag in Jakarta heeft uitgevoerd. De aanslag op het Marriott vond plaats twee dagen voordat het eerste vonnis zou worden geveld in het Bali-proces. Een beller die de verantwoordelijkheid voor de aanslag namens Jemaah Islamiyah opeiste, legde een verband tussen de twee gebeurtenissen.

Gisteren publiceerde de in Londen uitgegeven krant al-Quds al-Arab evenwel een op 5 augustus gedateerde verklaring van een aan al-Qaida gelieerde terroristische cel die beweert verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op het Marriott. De groep noemt zichzelf de Abu Hafs el-Masri-brigades. Volgens de verklaring, die de krant donderdag in handen kreeg, was de aanval een "harde klap in het gezicht van Amerika en zijn agenten in islamitisch Jakarta, dat is vervloekt door de vuile Amerikaanse en de brutale en racistische Australische aanwezigheid." De aanval zou met name zijn gericht tegen agenten van de CIA die in het hotel zouden zijn geweest. De politie van Jakarta zegt de groep niet te kennen.

Donderdag werd de doodstraf uitgesproken tegen Amrozi bin Nurhasyim, beschuldigd van het organiseren van de aanslagen op Bali. De advocaten van Amrozi maakten gisteren bekend dat zij in beroep zullen gaan om hun cliƫnt te redden van het vuurpeloton, ook al heeft Amrozi herhaaldelijk de wens geuit martelaar te worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Zelfmoordterrorist in Jakarta was ingehuurd

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken