Bekijk het origineel

Tomatenkas is nog geen sauna

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tomatenkas is nog geen sauna

Anton Rink (13): Je went aan de warmte

3 minuten leestijd

NIEUWERKERK A/D IJSSEL - De hittegolf houdt Nederland in haar greep. Zwembaden puilen uit en stranden zitten overvol. Maar in Nieuwerkerk aan den IJssel werken jonge tomatenplukkers rustig door. In de kassen. "Je went aan de warmte."

Bij tomatenkwekerij Reym zijn dinsdagmorgen zo'n negen jongens en meisjes de vruchten aan het plukken. De zon warmt de glazen kassen lekker op, maar een dorsende boer op het land heeft het warmer. "We zijn om zes uur begonnen", zegt de net 15-jarige Govert Reym. "Tussen de planten valt het mee. Dan werk je in de schaduw en heb je niet zo veel last van de zon." Hij wijst op het schuine dak van de kas. "Kijk, de ruiten kunnen aan beide kanten open. Dan vang je nog wat wind. Dat scheelt al snel een paar graden. Maar het wordt hier niet veel warmer dan buiten."

De Driestar-leerling uit Nieuwerkerk werkt in zijn vakantie iedere morgen tot een uur of twaalf. Na het eten werkt hij tot vijf uur. "Dan is het met dit weer wel wat warm in de kas." Hij haalt er zijn schouders over op en rijdt weg met een kar vol tomaten.

Lange broek

Zijn medeplukker Anton Rink (13) heeft ook niet veel last van de brandende zon. "Om elf uur begint het wel warm te worden, maar het werk moet af. Je moet gewoon doorgaan. Op het laatst wen je er wel aan. Als je stopt, krijg je het pas warm."

Anton werkt alleen 's morgens in de tomatenkas. De rest van de dag mag hij van het mooie weer genieten. "We gaan volgende week naar de dierentuin. En met dit warme weer wil ik wel naar het zwembad." Evenals de meeste andere plukkers draagt Anton een lange broek. "Als je met je blote been tegen een tomatenplant komt, gaat het jeuken. Daar heb ik geen zin in."

Zwemmen

Johan Verduyn (13) vindt het in de kas ondanks de warmte "gezellig." Dat hij voor het werk vroeg zijn bed uit moet, vindt hij nu niet erg. "Daar hou ik wel van. Dan heb je overdag lekker vrij. En tot een uur of elf is het in de kas wel uit te houden. Het wordt niet zo warm dat je echt moet stoppen." 's Middags heeft Johan vrij en met dit weer zoekt hij graag het water op. "Zwemmen in de IJssel", zegt hij stoer. "Dat is niet gevaarlijk", verzekert Johan. "We zwemmen in het haventje. Daar stroomt het niet zo hard."

De eveneens 13-jarige Judith Reym, "een achternichtje van Govert", doet niet voor de mannelijke plukkers onder. "Om twaalf uur is het hier heus wel warm. Maar je went eraan."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Tomatenkas is nog geen sauna

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken