Bekijk het origineel

NMa richt aandacht op spoorwegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

NMa richt aandacht op spoorwegen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat volgend jaar extra aandacht besteden aan het spoor.

Het onderwerp is opgenomen in het lijstje met aandachtspunten van de karte lwaakhond voor 2004. Dat blijkt uit de agenda die de NMa gisteren heeft gepubliceerd. Voor 2004 blijven de sectoren energie, zorg en de financiƫle wereld onderwerpen die extra in de gaten worden gehouden. Dat waren dit jaar ook al speerpunten van de kartelwaakhond.

De aandacht voor het spoor volgt op de formele start van een nieuwe afdeling van de NMa, de Vervoerkamer. Die is officieel nog in oprichting, maar is al wel aan de slag gegaan. De formele start is gepland voor 1 januari, als de nieuwe Spoorwegwet en de daaraan verwante concessiewet in werking moeten treden.

De wetten regelen de verantwoordelijkheid van de NS voor het spoorvervoer en van ProRail voor onder meer het onderhoud. Zij krijgen daarvoor een zogenoemde concessie, waarin de minister van Verkeer en Waterstaat kwaliteitseisen kan stellen. Mede op basis van die regels houdt de Vervoerkamer straks toezicht op het spoor.

Tot nu toe handelde de Vervoerkamer alleen op basis van de Wet personenvervoer. De eerste, harde uitspraak van de trein- en buswaakhond was eind juni. De gemeentelijke vervoerbedrijven van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag moeten voor 1 oktober enkele bedrijfsonderdelen afstoten die niets met het openbaar vervoer te maken hebben. Hun markt is tot 2007 dichtgetimmerd en daarom mogen de bedrijven alleen openbare diensten aanbieden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

NMa richt aandacht op spoorwegen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken