Bekijk het origineel

Kuieren met sociale keffers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kuieren met sociale keffers

Nijkerkse uitlaatservice bezorgt dagelijks andermans viervoeters een uurtje plezier

5 minuten leestijd

Iedere werkdag is ze met een groep honden op pad. Op het Erkemeder Strand, tegenover Nijkerk in de Flevopolder, of in een bos in de omgeving. "Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby", zegt Janny Wilgenburg (36) van hondenuitlaatservice "D'r uit".

Zelfs in tropische weersomstandigheden dartelen de vier kleine honden nog vrolijk mee als Janny Wilgenburg vanaf de parkeerplaats richting het randmeer loopt. Een van de dieren, een jack russell, kijkt smekend en afwachtend naar de werpstok die Wilgenburg over haar schouder heeft hangen. In de holte aan het uiteinde ligt een tennisbal. "Nou, daar gaat-ie, hoor! Zoeken!" roept Wilgenburg, en ze zwiept de bal een eind vooruit. Het keffertje stuift weg en komt even later terug met de bal in zijn bek. Netjes legt hij die in het gras neer.

Wilgenburg heeft een paar hondenriemen en een fluitje om de hals hangen. In een heuptasje zitten wat hondenbrokjes voor onderweg. De Nijkerkse is vaak te vinden op het Erkemeder Strand. "Het is gewoon een ideaal gebied. Hier mogen de dieren loslopen. Als ik met ze naar het bos ga, moeten ze worden aangelijnd. De honden raken dan nauwelijks hun energie kwijt."

Het idee voor de uitlaatservice komt uit de grote steden vandaan. Het is voor Wilgenburg een uit de hand gelopen hobby. Al van jongs af is ze dol op de viervoeter. "Een hond is zó trouw. Dat vind ik heel bijzonder. Het is je maatje. Als je 'm bestraft en naar z'n mand stuurt, komt hij na een kwartiertje kwispelend naar je toe met een blik in z'n ogen van: je vindt me toch wel aardig, hè?"

Onvoldoende tijd

Sinds het begin van dit jaar gaat Wilgenburg er iedere werkdag -"bij uitzondering een keer op zaterdag"- met een wisselende groep van zo'n drie tot zes honden op uit. Tot nu toe één keer per dag. "Misschien in de toekomst vaker, als ik meer klandizie krijg."

Meestal gaat het om dieren waarvan de baas onvoldoende tijd heeft om de viervoeter eens uitgebreid uit te laten. "Die daar is van mensen met wisselende diensten. De jack russell haal ik op bij het werkadres van zijn baas. Voor de dieren is het een feest om mee te mogen. Ook een hond die niet iedere dag meegaat, weet precies wanneer het weer zo ver is. Ik moet het niet wagen om alleen maar aan de deur te komen om iets af te geven. Dat snappen ze niet. Als ik kom, dan is het: yes, we gaan d'r uit."

Wilgenburg vindt het boeiend dat ieder ras en exemplaar zijn eigen bijzonderheden heeft. "De ene hond is heel waakzaam, de andere is rustig en op zichzelf. De derde is ontzettend actief en de baas in de groep. De ene rent graag achter een bal aan, de andere loopt alleen met zijn neus over de grond te speuren."

Weglopen doen ze niet, zegt Wilgenburg. Hoewel, één keer is haar dat overkomen. Toen heeft ze de beheerder van de naast het strand gelegen camping opgebeld met de vraag of hij wilde opletten. Het dier kwam gelukkig uit zichzelf weer terug. "De beesten vormen een roedel. Ze kennen elkaar omdat ze heel vaak met elkaar meegaan. Ze zullen me altijd weer volgen."

Vanwege de bestaande groepsband wil Wilgenburg altijd eerst kennismaken met een nieuwe klant. Ze wil weten wat voor beest er in het vel steekt. "Mijn belangrijkste voorwaarde is dat het dier sociaal is." Bij twijfel vraagt ze of de baas de eerste keer meegaat. "Er is één hond -een dog- die ik altijd apart uitlaat. Die past niet in een groep. En ik wil natuurlijk wel zonder kleerscheuren thuiskomen."

Aspirines

Het groepje dieren is vandaag klein, slechts vier hondjes. Van de normale deelnemers is er één loops en zijn er twee op vakantie. In het geval van ziekte neemt de Nijkerkse aspirines in. "Je kunt halverwege de dag eigenlijk niet zeggen: Ik ga niet. Maar mocht het echt niet lukken, dan kan mijn man het overnemen. Die gaat regelmatig mee en kent de verschillende honden redelijk." En in storm, regen, hagel en sneeuw? "Gewoon een regenjas aantrekken. Ik ben hier wel geweest toen de bomen bijna plat lagen van de wind. Ik ga overigens liever in de winter uit dan in de zomer. Nu is het gauw te warm, de dieren worden sloom en er zijn veel onbekende honden van de campinggasten."

In principe is Wilgenburg twee uur bezig met het uitlaten. Ophalen, een uur lopen en spelen en weer wegbrengen. "Ik vind het zo leuk als ze na thuiskomst meteen voor pampus in hun mand neerzijgen. Die daar zit 's maandagsavonds op behendigheidstraining. Het beestje mag op die dag niet meer mee, want dan rent hij 's avonds niet meer." Ze zwiept de bal een eind het water in. Het hondje springt uitgelaten het water in en komt even later druipnat terug met de buit in zijn bek.

De Nijkerkse uitlaatservice berekent voor zijn diensten een uurtarief van 6,80 euro. Voor onregelmatige klanten heeft Wilgenburg een soort strippenkaart. "De kosten moeten worden gedekt, maar verder hoef ik er niet van te leven. Eerst vervoerde ik de honden in een karretje achter de auto. Sinds kort hebben we een busje gekocht, maar die gebruiken we ook privé." Voor die prijs krijgen de dieren onderweg ook nog wel eens een hondenbrokje toegestopt.

Het spreekt vanzelf dat Janny Wilgenburg ook zelf een hond heeft. "We hebben een golden retriever van dertien jaar oud. Die kan niet meer mee. Dat was in het begin wel slikken. De kinderen zijn dol op het dier. Ik zeg wel eens tegen hen: Astor heeft z'n langste tijd gehad. Voor mij betekent dat een paar dagen huilen als het zo ver is. Maar ja, zo gaat dat."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Kuieren met sociale keffers

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken