Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Al-Qaida trainde terroristen Jakarta"

2 minuten leestijd

JAKARTA (AP/ANP) - De Indonesische minister van Defensie, Matori Abdul Djalil, zegt dat in Indonesië een groot aantal terroristen rondloopt die, evenals de plegers van de bomaanslag op het Marriott-hotel in Jakarta, getraind zijn in kampen van al-Qaida in Afghanistan en Pakistan.

Het aantal doden van de aanslag op het hotel is met het overlijden van een gewonde taxichauffeur gisteren gestegen tot elf.

Matori zei vrijdag tegen verslaggevers in Makassar dat de daders verbonden waren met een groep die eind vorige maand in Semarang is opgepakt. Deze groep zou deel uitmaken van de radicale organisatie Jemaah Islamiyah, die in Zuidoost-Azië een islamitische staat wil stichten. De groep in Semarang beschikte over een grote hoeveelheid TNT, kaliumchloraat en ontstekers en een lijst met potentiële doelen in Jakarta, waaronder het Marriott. Negen verdachten die in Semarang zijn opgepakt, zouden geholpen hebben bij het voorbereiden van de aanslag op het Marriott, zei Matori.

Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat de autoriteiten in Indonesië de Pakistaanse regering hadden moeten inlichten. In dat geval had Pakistan zijn optreden tegen al-Qaida "verder kunnen intensiveren."

Het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei niet verbaasd te zijn dat de vermoedelijke daders van de aanslag in Afghanistan getraind zijn.

De Amerikaanse regering waarschuwt dat "extremistische elementen" nog meer aanslagen tegen Amerikaanse belangen in Indonesië beramen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de bewaking van officiële vertegenwoordigingen wordt verscherpt, maar waarschuwde dat de terroristen hun oog zullen laten vallen op "zachtere doelen." De Indonesische politie zei dat gewapende agenten commerciële gebouwen in het hele land zullen bewaken.

De Indonesische autoriteiten hebben gezegd dat de aanslag in Jakarta sterke gelijkenissen vertoont met die van oktober 2001 op het eiland Bali, waarbij 202 mensen, meest buitenlandse toeristen, omkwamen. De vermoedelijke dader, wiens bij de ontploffing afgerukte hoofd in het puin is gevonden, is door twee gevangenzittende leden van Jemaah Islamiyah herkend als Asmar Latin Sani. Beide mannen hebben toegegeven dat zij Asmar hadden overgehaald zich aan te sluiten bij de organisatie. Volgens het Indonesische persbureau Antara heeft de 28-jarige Latin Sani op de islamitische school gezeten die werd geleid door Abu Bakar Bashir, de oprichter van Jemaah Islamiyah.

In de stad Solo hebben gisteren ongeveer 3000 radicale moslims hun solidariteit betuigd met Bashir. Hij staat momenteel terecht in verband met een reeks bomaanslagen op christelijke kerken in 2000 en een beweerd complot om president Megawati Sukarnoputri te vermoorden. Op de bijeenkomst las een medewerker een verklaring voor waarin Bashir de moslims opriep te blijven vechten voor invoering van de islamitische wet in Indonesië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken