Bekijk het origineel

Gestrande grienden Florida terug naar zee

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gestrande grienden Florida terug naar zee

3 minuten leestijd

BIG PINE KEY (AP) - Vijf in Florida gestrande grienden zijn gisteren weer vrijgelaten in zee. Biologen en vrijwilligers brachten de dieren op schepen meer dan 20 kilometer de oceaan op, waar ze de zeezoogdieren loslieten in diep water. De grote dolfijnen waren in april met 28 soortgenoten aangespoeld op de kust van Florida. Acht grienden stierven meteen en zes waren zo zwak dat ze een spuitje kregen. Negen dolfijnen konden op eigen kracht wegzwemmen.

"FARC exporteren per

week 3 ton cocaïne"

BOGOTA (AP) - De linkse rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) voeren wekelijks vanuit de voormalige gedemilitariseerde zone in Colombia 3 ton cocaïne uit naar Brazilië en Venezuela. De bevelhebber van het leger, generaal Carlos Alberto Ospina, heeft dat gisteren gezegd. Het leger leidt dat af uit bestudering van de vluchten van en naar het voormalige rebellengebied. De FARC zijn "zonder twijfel de grootste drugshandelaars van Colombia", verklaarde Ospina.

Russische kosmonaut

trouwt aards meisje

HOUSTON (AP) - De Russische kosmonaut Joeri Malentsjenko is gisteren in het internationale ruimtestation ISS in het huwelijk getreden. Zijn bruid, Ekatarina Dmitriev, bevond zich op dat moment in het Amerikaanse ruimtevaartcentrum in Houston. Via een videoverbinding gaven ze elkaar het jawoord. De wittebroodsweken laten nog even op zich wachten. De 41-jarige Malentsjenko keert pas in oktober terug.

Basken betogen voor

onafhankelijkheid

MADRID (AP) - Zo'n 5000 Basken hebben gisteren in de stad San Sebastian gedemonstreerd voor een onafhankelijk Baskenland. Ze riepen daarbij leuzen van de verboden afscheidingsbeweging ETA en verbrandden een Spaanse vlag. Het Baskische provinciebestuur had de demonstratie verboden, maar het hooggerechtshof draaide dat besluit terug.

Protesten bij huwelijk

zoon Turkse premier

ISTANBUL (AP) - Het huwelijk van de 22-jarige zoon van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan met een 17-jarige juweliersdochter uit Istanbul is gisteren niet ongemerkt voorbijgegaan. Betogers grepen de gelegenheid aan om te protesteren tegen de mogelijke stationering van Turkse militairen in Irak. Op het hoofdkantoor van de regeringspartij in Istanbul ontplofte bovendien een bom; in de drukke wijk Besiktas kon de politie tijdig twee bommen onklaar maken. Niemand raakte gewond.

Deze maand nucleair

overleg met N-Korea

PEKING (AP) - Besprekingen tussen de Verenigde Staten, Noord-Korea en vier andere landen over het omstreden Noord-Koreaanse kernprogramma zullen nog deze maand in Peking plaatsvinden, heeft de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, zaterdag gezegd na terugkeer uit Pyongyang. Noord-Korea heeft lang volgehouden alleen met de VS te willen praten, maar stemde er vorige week mee in ook China, Rusland, Japan en Zuid-Korea bij het overleg te betrekken.

Leger doodt veertien

rebellen in Atjeh

LHOKSEUMAWE (AP) - Indonesische militairen hebben gisteren en eergisteren bij gevechten in Atjeh veertien rebellen gedood en er zeven gevangengenomen. Aan de kant van het leger raakte één soldaat gewond, aldus een militaire woordvoerder. Het leger is in de westelijke provincie op het eiland Sumatra een offensief begonnen nadat een vredesakkoord met de separatistische Beweging voor een Vrij Atjeh in mei werd verbroken.

Hoogwater bedreigt

inwoners Khartoem

KHARTOEM (DPA/AFP) - Hoogwater van de Blauwe Nijl vormt momenteel een directe bedreiging voor een miljoen inwoners van de Sudanese hoofdstad Khartoem. Volgens een zegsman van het Rode Kruis en zusterorganisatie Rode Halve Maan is de situatie "zeer gevaarlijk." Sudan kampt al enige tijd met overstromingen, onder meer van de rivier Kash, in het oosten van het straatarme land. In de stad Kassala zijn al 13.000 woningen verwoest of beschadigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Gestrande grienden Florida terug naar zee

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken