Bekijk het origineel

CGB komt met standpunt over SoW-fusie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

CGB komt met standpunt over SoW-fusie

2 minuten leestijd

'S-GRAVENHAGE - Het hoofdbestuur van het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) zal tijdens een extra vergadering op 29 augustus zijn standpunt bepalen over de Samen op Weg-fusie.

Het standpunt van het CGB, een vereniging van behoudende gereformeerden, was tot dusver: "We zijn voor de fusie, mits de zelfstandigheid van de kerken wordt gegarandeerd." En juist op het punt van die zelfstandigheid maakt het CGB zich grote zorgen. De gereformeerde synode besloot in juni dat gereformeerde kerken definitief niet het recht tot uittreding uit de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) krijgen. Wel komt er een overgangstermijn van tien jaar. CGB-voorzitter ds. D. Westerneng zei destijds "zeer teleurgesteld" te zijn over het synodebesluit.

Twee weken later besloot de gereformeerde synode, met slechts twee stemmen tegen, in eerste lezing in te stemmen met het besluit tot vereniging met de Nederlands Hervormde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk. De SoW-kerken stemmen op 12 december afzonderlijk en definitief over de kerkfusie, die 1 mei volgend jaar een feit moet zijn.

De aanstaande fusie zorgt, evenals in de Nederlandse Hervormde Kerk, voor veel onrust in de Gereformeerde Kerken. Ds. Westerneng verwacht dat rond de zestig gereformeerde kerken nee zullen zeggen tegen het fusievoorstel. "En dat is nog een voorzichtige schatting", deelde hij vanmorgen desgevraagd mee. Dat wil overigens volgens hem nog niet zeggen dat al deze kerken uiteindelijk niet zullen meegaan als het fusiebesluit definitief zal zijn. "Maar het zal me niet verbazen als ruim twintig gereformeerde kerken het kerkverband zullen verlaten indien de synode in december het definitieve besluit tot fusie neemt."

Het CGB maakt zijn standpunt over de fusie bekend tijdens de bijeenkomst van het Beraad van Confessioneel Gereformeerde Kerken (BCGK) op zaterdag 6 september. Dan heeft van 10.00 tot 13.00 uur een bijeenkomst plaats in de Goede Herderkerk in Nijkerk. Het CGB-hoofdbestuur wil op deze dag "de positieve wijzigingen in de synodebesluiten noemen die mede dankzij het Confessioneel Gereformeerd Beraad tot stand zijn gekomen." Ook zal echter worden gewezen op zaken "die helaas niet werden bereikt", aldus het persbericht. Alles tegen elkaar afwegend zal het hoofdbestuur het eindoordeel over het fusievoorstel bekendmaken: voor of tegen. Desgevraagd zegt ds. Westerneng dat de uitkomst eigenlijk een publiek geheim is. "In feite hebben we in juni al gezegd dat we kerkenraden adviseren zich tegen de fusie uit te spreken."

Het dagelijks bestuur van het CGB heeft, voorafgaand aan zijn standpuntbepaling, op dinsdag 26 augustus een bespreking met het moderamen van de Gereformeerde Kerken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

CGB komt met standpunt over SoW-fusie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken