Bekijk het origineel

Liberia sinds de onafhankelijkheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Liberia sinds de onafhankelijkheid

4 minuten leestijd

MONROVIA (AP) - De belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Liberia op een rijtje:

1847: Liberia wordt onafhankelijk en stelt een grondwet op met de Amerikaanse constitutie als blauwdruk.

1926: Het bandenbedrijf Firestone Tire and Rubber Co. opent een plantage. Rubber wordt de ruggengraat van de Liberiaanse economie.

1943: William Tubman wordt tot president gekozen. Hij steunt buitenlandse investeringen en lokale deelname aan het bestuur.

1971: Tubman overlijdt. William Tolbert Jr. volgt hem op.

1980: President Tolbert Jr. wordt vermoord tijdens een coup door Samuel Doe, die prompt de grondwet opschort.

1984: Onder druk van de VS laat Doe politieke partijen toe.

1985: Doe wordt tot president gekozen.

1989: Nationaal Patriottisch Front van Liberia begint onder leiding van Charles Taylor een opstand tegen de regering van Doe.

1990: Doe wordt door een afsplitsing van Taylors rebellenbeweging geëxecuteerd.

1995: De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) bemiddelt bij een vredesverdrag tussen de oorlogvoerende partijen.

1997: Taylor wordt tot president gekozen.

1999: Groot-Brittannië en de VS dreigen hulp aan het land op te schorten nadat Liberia ervan beschuldigd wordt rebellen in het buurland Sierra Leone te steunen.

september 2000: Het Liberiaanse leger start een offensief tegen rebellen in het noorden van het land.

maart 2001: De Verenigde Naties stellen een wapenembargo in om Taylor te bestraffen voor het ruilen van wapens voor diamanten met de rebellen in Sierra Leone.

november 2001: Regeringstroepen beginnen nieuw offensief tegen de oprukkende rebellen.

januari 2002: Meer dan 50.000 Liberiaanse en Sierraleoonse ontheemden slaan opnieuw op de vlucht.

april 2003: Een nieuwe rebellenfactie, de Beweging voor Democratie in Liberia, boekt territoriumwinst in het zuidoosten van het land.

4 juni 2003: Taylor wordt door een VN-tribunaal aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de burgeroorlog in Sierra Leone.

6 juni 2003: De rebellen staan voor de poorten van de Liberiaanse hoofdstad Monrovia en nemen vluchtelingenkampen aan de rand van de stad in.

17 juni 2003: Taylor beweert te zullen aftreden, als onderdeel van een nieuw bestandsakkoord.

20 juni 2003: Taylor slikt zijn belofte in. Hij kondigt aan zijn ambtstermijn tot januari 2004 uit te zitten en zich daarna mogelijk opnieuw kandidaat te stellen.

23 juni 2003: De grootste rebellenbeweging in Liberia, de Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie (LURD), trekt zich terug uit het vredesoverleg.

27 juni 2003: Taylors troepen beweren de rebellen uit de hoofdstad te hebben verdreven na een vier dagen durend artilleriegevecht dat honderden mensen het leven kost.

28 juni 2003: VN-secretaris-generaal Kofi Annan vraagt de Veiligheidsraad een internationale vredesmacht naar Liberia te sturen.

30 juni 2003: West-Afrikaanse leiders vragen de VS 2000 soldaten te sturen om een overwegend Afrikaanse vredesmacht te leiden.

1 juli 2003: Taylor slaat een geheim voorstel van Nigeria af om in ballingschap te gaan. Annan voert de druk op de VS op om het vredesinitiatief in Liberia in handen te nemen.

4 juli 2003: Taylor zegt te willen aftreden als er een internationale vredesmacht komt. De Amerikaanse regering kondigt aan een groep experts te sturen die zullen inschatten of militaire interventie nodig is om de toestand te stabiliseren.

6 juli 2003: Taylor aanvaardt het asielaanbod in Nigeria, maar zegt niet wanneer hij afstand doet van de macht. Hij blijft erop hameren dat de overgang in alle rust moet gebeuren en dringt bij de VS aan op een vredesmacht.

19 juli 2003: De rebellen beginnen een nieuw offensief op Monrovia, nadat vredesoverleg vruchteloos blijft.

21 juli 2003: Zeker 25 doden bij beschietingen. Een Amerikaans team arriveert om de ambassade te beschermen.

22 juli 2003: De rebellenleiders kondigen een bestand af, maar de strijd duurt voort.

2 augustus 2003: De VN-Veiligheidsraad stemt in met het sturen van een internationale troepenmacht. Taylor belooft op 11 augustus af te treden.

4 augustus 2003: De Nigeriaanse voorhoede van een West-Afrikaanse vredesmacht die 3250 man gaat tellen, komt in Liberia aan.

6 augustus 2003: Zeven Amerikaanse mariniers melden zich in Monrovia. De Amerikaanse president George Bush benadrukt dat er pas meer Amerikanen worden gestuurd als Taylor weg is.

7 augustus 2003: Taylor wijst vice-president Moses Blah aan als zijn opvolger. De rebellen zeggen Blah niet te zullen accepteren omdat hij een al te grote bondgenoot van Taylor is.

11 augustus 2003: Taylor draagt de macht over aan Blah en vertrekt naar Nigeria. Rebellenleider Sekou Coneh verklaart: "De oorlog is voorbij."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Liberia sinds de onafhankelijkheid

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken