Bekijk het origineel

Meer dakloze gezinnen in VS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meer dakloze gezinnen in VS

2 minuten leestijd

WASHINGTON (ANP) - Steeds meer Amerikaanse gezinnen met kinderen hebben geen dak meer boven hun hoofd. Ongeveer 41 procent van de populatie daklozen in de VS bestaat uit gezinnen met kinderen, tegen 34 procent in het jaar 2000. Nog eens 5 procent zijn kinderen die alleen leven.

Dat blijkt volgens de Amerikaanse krant USA Today uit onderzoek in 25 Amerikaanse steden. Het precieze aantal daklozen is de VS is onbekend. Sommigen zijn maar een paar maanden dakloos en sommigen leven niet op straat maar bijvoorbeeld bij hun ouders of familieleden. Ze maken dan geen gebruik van de opvangcentra, die het cijfermateriaal over de daklozen in het land vooral leveren.

De volgens deskundigen betrouwbaarste schatting stelt dat zeker 3,5 miljoen mensen per jaar voor korte of langere tijd dakloos zijn.

De toename van het aantal dakloze families hangt vooral samen met recente ontslaggolven. Voor honderdduizenden families die het financieel toch al zwaar hadden, restte weinig anders dan hun huis te koop te zetten en de straat op te gaan. De hypotheek was onbetaalbaar en de toch al torenhoge schulden, bijvooral creditcardbedrijven, bleven onbetaald.

Voor de meesten is er geen uitkering en als er al een uitkering is, levert die onvoldoende op om alle monden in het gezin te kunnen voeden. Vorig jaar werd een recordaantal van 1,5 miljoen Amerikaanse burgers formeel bankroet verklaard. In 1980 beliep dat aantal 289.000. In de VS wonen in totaal circa 280 miljoen mensen.

De jongste economische neergang in de VS ging gepaard met verdere beperkingen van sociale overheidsuitgaven, fors stijgende huizenprijzen en financiële tekorten bij opvangcentra. Deze "shelters" zijn in toenemende mate gedwongen mensen te weigeren. Liefdadigheidsinstellingen kampen op hun beurt met verminderde inkomsten. De beperkte opleving van de Amerikaanse economie levert intussen geen extra banen op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Meer dakloze gezinnen in VS

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken