Bekijk het origineel

Overleg Noord-Korea eind augustus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Overleg Noord-Korea eind augustus

2 minuten leestijd

SEOUL (AFP) - In de Chinese hoofdstad Peking worden op 27, 28 en 29 augustus internationale onderhandelingen gehouden over het omstreden kernwapenprogramma van Noord-Korea. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit vandaag bevestigd. Aziatische media meldden al eerder dat de gesprekken op deze dagen worden gehouden.

Noord-Korea heeft gisteren gezegd dat het geen afstand zal doen van zijn "nucleaire afschrikkingskracht" tenzij Washington bereid is een non-agressiepact te sluiten en diplomatieke betrekkingen aan te gaan met Pyongyang. Spoedige inspectie van de Noord-Koreaanse kerninstallaties is ook uitgesloten, zei een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Washington heeft gezegd eventueel bereid te zijn schriftelijke veiligheidsgaranties af te geven, maar sluit het door Pyongyang gewenste verdrag, dat door het Congres zou moeten worden geratificeerd, uit.

Bovendien zou Noord-Korea dan eerst zijn kernwapenprogramma moeten opgeven op een manier die controleerbaar en onherroepelijk is.

De woordvoerder zei dat Pyongyang er pas van overtuigd zal zijn dat Washington zijn vijandige houding heeft opgegeven als er een rechtsgeldig non-agressiepact is gesloten en er diplomatieke betrekkingen zijn aangeknoopt. Kerninspecties zullen ook pas daarna kunnen plaatsvinden, zei hij. "Het is een vergissing als de VS proberen de DPRK (Noord-Korea) eerdere inspectie op te dringen en het daarmee op één lijn te stellen met Irak", zei hij.

Behalve Noord-Korea, de VS en gastland China zullen Zuid-Korea, Rusland en Japan aan de besprekingen deelnemen. Het hier en daar geopperde idee van een collectieve veiligheidsgarantie van de vijf andere deelnemers kan ook geen genade vinden in de ogen van Noord-Korea, maakte de woordvoerder duidelijk. "Alleen de VS bedreigen de DPRK", zei hij. "Het concept van een garantie van collectieve veiligheid is zinloos en we zullen er ook in de toekomst geen behoefte aan hebben."

Rusland denkt dat de crisis bezworen kan worden als Noord-Korea voldoende veiligheidsgaranties krijgt. Losjoekov noemde deze eis van Pyongyang "volkomen logisch" en zei dat alles erop wijst dat Noord-Korea eraan zal vasthouden. "Rusland en China hebben eenzelfde visie op de situatie", zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Overleg Noord-Korea eind augustus

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken